Home TEMA DANA PREKID PREGOVORA BEOGRADA I PRIŠTINE: KO JE SVE UMEŠAN U SPECIJALNU OPERACIJU...

PREKID PREGOVORA BEOGRADA I PRIŠTINE: KO JE SVE UMEŠAN U SPECIJALNU OPERACIJU PROTIV TRAMPA I SAD

869
0
SHARE

Objavljivanje optužnice Specijalizovanog tužilaštva za zločine počinjene na Kosovu, protiv Hašima Tačija dan uoči planiranog puta zvaničnika Prištine i Beograda u Brisel i Ameriku jeste guranje klipa u točkove pregovorima veruje, Ramuš Tahiri politikolog sa Kosova.

On napominje da je potpuno jasno da tajming tempiran, jer neko ne želi da se Trampova admnistracija bavi ovim pregovorima.

„Optužnice su bile napisane još u aprilu, i još tada su mogle da budu obelodanjene. Sada imamo situaciji da su obelodanjene dan uoči pregovora u Briselu, i tri dana uoči pregovora u Americi, bez potvrde istražnog sudije, koji ima rok do 24. oktobra da ih potvrdi ili odbaci“, kaže Tahiri.

Cilj je da se udalji Amerika iz pregovora

Naš sagovornik sa Kosova takođe napominje da se Kosovo sada našlo u nezavidnoj situaciji, a moguće je da će Hašim Tači kao moralni čin, ako sud potvrdi optužnicu, podneti ostavku. U tom slučaju, do novih izbora zamenjivaće ga Vljosa Osmani, predsednica parlamenta, koja je javno podržala vladu Aljbina Kurtija iako je član stranke Ise Mustafe.

Abdulah Hoti, premijer Kosova takođe, ostaje sa krnjom vladom što opoziciji daje prostor da je obori. Ako scenario bude takav, kaže Tahiri, narednih godinu dana nema niša od nastavka pregovora sa Beogradom.

„Ovo je bilo najnezgodnije vreme da se sud oglasi, a spekuliše se da optužnice nije objavio zvanično predsednik suda već pres služba bez njegovog znanja. Zbog toga je najavljeno da će se u sudu sprovesti istraga.

Niko nije protiv toga da se pravda istera do kraja, ali ovo je iznenađenje i za samog Ričarda Grenela, što nam govori da ovo nije delo zvanične Amerike. Tači je bio u Tirani kada se ovo obelodanilo i spremao se da leti za Beč, ali se vratio na Kosovo.

Stav Amerike je jasan da oni ne razgovaraju sa optuženima za ratne zločine, tako da je Tači morao da odustane od puta.

Hoti, s druge strane ne ide za Vašington jer smatra da zbog objavljenih optužnica ima posla na Kosovu. Ja mislim da je trebalo da ide u Vašigton,“ napominje Tahiri.

Optužnice objavljene bez dozvole?

Naš sagovornik ipak ne zatvara sve opcije za nastavak pregovora jer kaže da postoji mogućnost da sud na Kosovu već u ponedeljak razmatra optužnice i da, ako ih odbaci kao neosnovane, pregovori možda i mogu da budu nastavljeni, ali pandorina kutija je otvorena i teško da će se lako zatvoriti.

Politikolog Stefan Filipović smatra da je ovo posledica toga što se politika Kosova oslonila samo na jednu stranu.

„Očigledno je da se sada pokazalo da se vodi pogrešna politika koja nema plan „B“. U isto vreme jasno je da sve što se dešava ići će preko naših leđa, jer zaustvljanje pregovora za Srbe sa Kosova i Metohije značiodlaganje foriranja Zajendice srpskih opština.

Velike sile su velike sile i mi tu ne možemo ništa. Odluke se donose u skladu sa trenutkom prema potrebama velikih i to je strategija na koju ne Može da se utiče,“ zaključuje Filipović.

Umešana i Nemačka

Nedžmedin Spahiu politikolog za razliku od predhodni dva sagovornika kaže da trampova Amerika očito ispunjava sve želje Srbiji.

„Hteli ste da imate optužene za zločine – imate ih. Ne vidim sad šta je problem. Ovde neko nekome ide na ruku ali ne znam zašto. Vi nećete da priznate Kosovo, hoćete da pregovarate ali pod vašim uslovima.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here