Home TEMA DANA POMETNJA U EU: POSLE NAFTE I GASA, PŠENICA POSTAJE SLEDEĆE RUSKO STRATEŠKO...

POMETNJA U EU: POSLE NAFTE I GASA, PŠENICA POSTAJE SLEDEĆE RUSKO STRATEŠKO ORUŽJE!

589
0
SHARE

Kada će biti uvedene nove sankcije koje će uticati na naftu i gas iz Rusije?

Ne mogu dati datum. Može se samo nagađati. Koliko znam, predloga još nema, ali postoje opcije kako to najbolje uraditi: porez, zabrana uvoza ili možda iranski sistem? Mnogi ekonomisti kažu da bi bilo racionalno povećati cene gasa i nafte kako bi ih naterali da traže alternativne izvore. Nijedan od ovih predloga nema jednoglasnu podršku. Ovo je pitanje kojim treba da se bavi Evropski savet. Ovo je politika visokog nivoa. Do sada nije bilo dogovora.

Šta treba da se desi u Ukrajini da bi EU konačno prekinula sve veze sa Rusijom i prestala da se pretvara da se ništa nije dogodilo?

Ne, niko se ne pretvara da se ništa ne dešava. Trudimo se da malo edukujemo. Evropski savet još nije dao uputstva za uvođenje poreza ili zabrane uvoza (nafte i gasa). Postoje

neke zemlje članice, znate koje, jasno su rekle da će staviti veto. Ako jeste, hteli mi to ili ne, to će sprečiti jednoglasnu odluku. Žao mi je, ali je tako.

Da li mislite da postoji neko rešenje?

Ako postoji neko ko ne želi da učestvuje, onda to mogu i drugi. Za dobrovoljnu odluku nije potrebna jednoglasnost, dovoljno je slediti plan. Moguće je odlučiti da se postupa po kolektivnoj odluci, ne mora to biti odluka EU. Neće biti jednoglasno, ali možete delovati nezavisno. To se sada dešava i funkcioniše. Neće biti trenutnog efekta, sve će se dešavati postepeno.

Nemačka je obećala da će postupno izbaciti rusku naftu do kraja godine. Zapamtite da Rusija dobija mnogo više novca od nafte nego od gasa. To se već dešava. Veoma je važno

smanjiti obim nabavljene nafte iz Rusije. Gas već zamenjujemo kod drugih dobavljača. Ne pretvaramo se kao da se ništa ne dešava. Razgovaramo sa svima i vršimo pritisak na sve da deluju.

Šta je sa gasom?

Sa naftom je sve mnogo jednostavnije, jer ona nije sirovina za industriju. To je samo izvor energije. A gas je sirovina, ne može se zameniti u petrohemijskoj industriji. Ali to će se desiti.

Rusija će videti nestanak novca od nafte i gasa. Kada bismo mogli da donesemo jednoglasnu odluku, bio bih srećan. Insistiram na tome, iznosim argumente, proučavam mogućnosti, tražim alternative. Kad god pozovem kolegu iz Saveta za spoljne poslove i

pitaju me gde sam, odgovorim: „Kupujem gas“. Gde god da sam – na Bliskom istoku, u Kongu, u Alžiru – znate šta radim? Kupujem benzin.

Kakva će biti autonomija EU posle ukrajinske krize?

Autonomija je veoma širok pojam, ne samo vojni. To je prilika da se deluje bez ograničenja drugih. Jasno je da Evropi u mnogim aspektima nedostaje autonomija, ali trenutno je najvažniji energetski.

Veoma zavisimo od snabdevanja od nekoga sa kim trenutno imamo veoma loše odnose. Jasno je da Evropa prvo mora da uloži napore da postane energetski autonomna. Sada je ovo najvažnije. Može nam se zameriti što smo to mogli mnogo ranije, kada je Putin zauzeo Krim. Sada vidimo pravu opasnost. Svi smanjuju potrošnju i energetsku zavisnost od Rusije.

Šta je sada sa vojskom?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here