Home TEMA DANA POMETNJA U BAJDENOVOM ŠTABU: JAVNI TUŽILAC NALOŽIO ISTRAGU O IZBORNOJ KRAĐI U...

POMETNJA U BAJDENOVOM ŠTABU: JAVNI TUŽILAC NALOŽIO ISTRAGU O IZBORNOJ KRAĐI U AMERICI!

507
0
SHARE

Izborni štab američkog predsednika Donalda Trampa podneo je tužbu pred saveznim sudom u Pensilvaniji, tražeći da se spreče državni zvaničnici da potvrde pobedu demokratskog kandidata Džoa Bajdena u toj saveznoj državi.

Bajden i mediji su se istrčali…

Iako bi u svakom demokratskom društvu trebalo da bude jasno da medijske kompanije nisu ti koji odlučuju pobednika ili šta je istina, a šta nije, oni su na sebe preuzeli tu ulogu.

Izborni štab američkog predsednika Donalda Trampa podneo je tužbu pred saveznim sudom u Pensilvaniji, tražeći da se spreče državni zvaničnici da potvrde pobedu demokratskog kandidata Džoa Bajdena u toj saveznoj državi.

Istovremeno, generalni tužilac Vilijam Bar naložio je Ministarstvu pravde da ispita navode o nepravilnostima u glasanju na predsedničkim izborima.

Aktuelni predsednik optužuje Agenciju za lekove da je krila vest o efikasnosti vakcine protiv kovida, a predsednik Senata takođe ne priznaje pobedu Bajdena.

U tužbi koju je podneo izborni štab Donalda Trampa navodi se da su sistemu glasanja putem pošte u Pensilvaniji nedostajala obeležja transparentnosti i proverljivosti, koja su postojala u slučaju ličnog glasanja.

Generalni savetnik Trampove kampanje Met Morgan rekao je da su postojali različiti standardi na osnovu načina glasanja i ocenjuje da je takav izborni sistem doveo do toga da su “potencijalno lažni glasovi” prebrojavani, bez odgovarajuće provere ili nadzora.

Tužba je podneta protiv državne sekretarke Pensilvanije Keti Bukvar, prenosi Rojters.

Trampov tim najavio je tužbe u više američkih država zbog navodnih nepravilnosti tokom izbora.

Ne postoji standardni postupak za podnošenje izbornih sporova Vrhovnom sudu. Do danas su jedini izbori na kojima je odlučivao Vrhovni sud bili oni 2000. godine kada je demokrata Al Gor izgubio Floridu i predsedničke izbore sa 537 glasova od ukupno skoro šest miliona glasova u toj državi.

Nakon toga je usledio vrlo kontroverzan postupak ponovnog brojanja koji je trajao više od mesec dana – sve dok Vrhovni sud nije doneo odluku da zaustavi prebrojavanje i u korist republikanca Džordža V. Buša, koji je postao predsednik.

Ako bi sada Vrhovni sud suspendovao proglašenje pobednika u Pensilvaniji, i ukoliko naknadna prebrojavanja u Mičigenu, Viskonsinu, Arizoni i Džordžiji dovedu u pitanje rezultat u tim državama, to znači da trka za Donalda Trampa nije završena.

Ipak, Trampov pravni tim nastoji da dokaže da je sporno 20.000 glasova u Viskonsinu, 45.000 u Pensilvaniji i 150.000 u Mičigenu je rje u tim državama Bajden “pobedio” sa izuzetno malom razlikom ispod 1% glasova.

Prebrojavanje glasova nije završeno u svim državama i trajaće sve do 23. novembra, kada se rezultati šalju u kongrese saveznih država, koji treba da ih potvrde i do 10.

decembra izaberu svoje elektore koji će se sastati 14. decembra i izabrati novog predsednika SAD.

Lider republikanske većine u Senatu, senator iz Kentakija Mič Mekonel, nije priznao pobedu Džoa Bajdena poručujući da Donald Tramp ima pravo da traži preispitivanje izbornog procesa.

Rekao je da predsednik Donald Tramp ima stopostotno pravo da traži preispitivanje rezultata, da su rezultati izbora preliminarni i da demokrate ne bi trebalo da slave pobedu svog kandidata dok se ceo izborni proces ne završi.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here