Home TEMA DANA Pometnja na zapadu: Putin ima svoje TAJNO ORUŽJE u samom srcu NATO...

Pometnja na zapadu: Putin ima svoje TAJNO ORUŽJE u samom srcu NATO pakta!

408
0
SHARE

“… Ja i moje turske kolege primećujemo značajan porast ultranacionalističkih, antizapadnih osećanja unutar naše vojske i u našim državnim odeljenjima.”

General je dodao i da novo tursko vojno osoblje u NATO-u “ima radikalan način razmišljanja, i da neki dovode u pitanje vrednosti NATO-a, pa čak i mrze zapadne organizacije, dok drže prorusko/kinesko/iransko raspoloženje.”

– Prozvao sam Erdogana Putinovim čovekom u NATO-u. S druge strane postoji i Erdogan koji je programiran da koristi Zapad i njegove institucije, uključujući NATO, tamo gde je to korisno ali je spreman i na suočavanje sa njima kada je to korisno. Erdogan je takođe bio Putinov čovek u NATO-u, takođe iz ideoloških razloga – rekao je Burak Bekdil, istaknuti turski politički kolumnista i član Bliskoistočnog foruma, za Fox News.

Neki komentatori kažu da je Ankara preterala i da Tursku treba izbaciti iz NATO-a. Danijel Pajps, predsednik bliskoistočnog foruma u Filadelfiji, nedavno je rekao: “Mislim da Turska ne pripada NATO. Govorim to već deceniju. Vreme je da se Turska izbaci iz NATO-a. Neka ide u Rusiju, neka ide u Kinu”, izjavio je Pajps.

Trebalo bi naglasiti da u povelji Alijanse ne postoji mehanizam za isključenje člana.

– Turska je od 1952. do 2002. bila veoma dobar saveznik za NATO, ali je poslednjih 20 godina bila veoma loš. Čak i nije bila saveznik… ona teži politici koja je neprijateljska prema NATO-u, agresivna je prema članicama NATO-a, članicama poput Grčke, angažuje se u invaziji na Siriju, preti Evropi sirijskim migrantima – rekao je Pajps.

– U Finskoj i Švedskoj ima mnogo kurdskih političara, aktivista za ljudska prava i političkih izbeglica. Turska vlada ih vidi kao ‘teroriste’ i izgleda da ucenjuje ove dve zemlje da ih izruče Turskoj. Čini se da evropske nacije takođe razumeju nevolju Kurda i saosećaju sa kurdskim naporima za političku jednakost u Turskoj.

Blokiranje Švedske i Finske od strane Turske je takođe pokušaj da se Zapad natera da se povinuje svim ekonomskim, političkim i vojnim zahtevima Turske. To je slično prethodnom

pokušaju Turske da uceni Evropsku uniju prilivom migranata i izbeglica iz Sirije – rekla je turska novinarka Uzai Bulut.

Podsećanja radi, da bi NATO omogućio članstvo Švedske i Finske, svih 30 članica mora glasati ZA. Ipak, dok mnogi posmatrači veruju da bi Turska na kraju mogla da da sov glas ukoliko se njeni zahtevi ispune, za sada postoji jedan svetski lider koji profitira od prepirke, a to je Vladimir Putin.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here