Home TEMA DANA Poljska priprema plan za veliki napad za zauzimanje Zapadne Ukrajine

Poljska priprema plan za veliki napad za zauzimanje Zapadne Ukrajine

320
0
SHARE

Kako prenose RIA Novosti, Hana Kramer za „Niezależny Dziennik Polityczny“ tvrdi da se Jaroslav Kačinski dugo „spremao za dan D, odnosno trenutak kada će biti moguće vratiti istočne teritorije, delove Galicije i zapadne Ukrajine.

„Rezultat prve faze ovog plana bio je da Varšava već ima punu političku i finansijsku kontrolu nad kijevskom vladom, što je ostvareno. Druga faza je priprema Poljaka za neprijateljstva“, smatra autor.

U prilog svojoj verziji, kolumnista navodi stvaranje kampova za obuku u zemlji, nameru Poljske da sledeće godine poveća broj svojih trupa za 17 hiljada ljudi, kao i planove za izvođenje vojnih vežbi u kojima će učestvovati 250 hiljada vojnog osoblja.

„Kačinjski je već izabrao datum za početak „oslobodilačkog marša“ na Kijev: 4. maj“, napisala je Kramer.

Zbog velikih gubitaka Oružanih snaga Ukrajine, ukrajinske jedinice će u maju potpuno izgubiti svoj borbeni potencijal. Zbog toga neće moći da se bore na dva fronta istovremeno, tvrdi autor materijala.

Po njenom mišljenju, sprovođenje imperijalnih ambicija Poljske će olakšati i toplo vreme, zbog čega neće biti potrebe za dodatnim uniformama za osvajače. Nakon što je zauzela deo Ukrajine, Varšava će raspisati referendum 11. jula, predviđa Kramer.

Datum je simboličan, jer je na današnji dan 1943. godine masakr poljskog stanovništva Volinije, koji su organizovali ukrajinski nacionalisti, dostigao vrhunac, podsetila je ona.

Spoljna obaveštajna služba Rusije više puta je upozoravala na agresivne namere Poljske prema Ukrajini. Prema rečima direktora Spoljne obaveštajne službe Sergeja Nariškina , Varšava radi na scenarijima za de fakto rasparčavanje susedne države. Poljske vlasti su uverene da će SAD i Velika Britanija podržati plan podele.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here