Home TEMA DANA PODMUKLA POLNA BOLEST PRETI DA PONOVO POKORI EVROPU: OD BEZAZLENE KVRŽICE DO...

PODMUKLA POLNA BOLEST PRETI DA PONOVO POKORI EVROPU: OD BEZAZLENE KVRŽICE DO UŽASA..!

531
0
SHARE

Lekari iz Velike Britanije upozoravaju na mogućnost širenja retke polne bolesti donovanoze koju uzrokuje bakterija “Klebsiella granulomatis”.

Ova polna bolest češće se pojavljuje u tropskim zemljama poput Indije, Papue-Nove Gvineje i Australije, ali sada je došla i do evropskog kontinenta, iako nije karakteristična za ovo područje.

Ovo je klasična vrsta polne bolesti koja nema fizičku manifestaciju boli, pa je oni koji je imaju često i ne primete u početku.

Klebsiella granulomatis je gram negativna bakterija koja pripada porodici Enterobacteriaceae. Nakon prodora kroz kožu, izaziva upalnu reakciju što može dovesti do destrukcije inficiranog tkiva.

U sklopu upalnog žarišta nalazi se intracelularno, unutar tkivnih makrofaga (Donovanova telešca – nazvana po Čarlsu Donovanu koji ih je prvi uočio).

Sastavni je deo crevne fiziološke flore, te se vrlo lako može preneti na genitalno područje seksualnim odnosom.

Prvi poznati naziv za ovo stanje je “serpiginozni čir”, koji datira iz 1882. godine.

Pravilni klinički termin koji se danas upotrebljava za donovanozu je “granulom inguinale”. Granulom je vrsta upalne reakcije koja nastaje kao posledica povrede ili infekcije.

Inkubacija i simptomi donovanoze

Inkubacija (period od infekcije do pojave prvih simptoma) je dugotrajna i iznosi od 10 do 40 dana, pa je i teško uočiti da je neko inficiran.

Primećuje se pojavom malih bezbolnih čvorova (nodula) na području spoljašnjih genitalija (vulva, penis).

Lečenje donovanoze

Lečenje antibioticima je vrlo delotvorno. Upravo zato je učestalost ove klasične polno prenosive bolesti u razvijenim zemljama vrlo niska, za razliku od nerazvijenih područja gde je dostupnost antibiotika ograničena.

Najčešća vrsta antibiotika koja se koristi za rešavanje ove polno prenosive bolesti je upotreba sulfometoksazol trimetoprima, doksiciklin ili azitromicin, naravno uz konsultovanje sa lekarom.

POSETITE NAŠ KANAL NA“ TELEGRAMU“- SVE ONO ŠTO SVI DRUGI PREĆUTKUJU: OVDE

(dnevnik.hr)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here