Home TEMA DANA PISMO EVROPSKOJ UNIJI IZ ITALIJE: MI ZNAMO ŠTA VAS ČEKA! BIĆETE U...

PISMO EVROPSKOJ UNIJI IZ ITALIJE: MI ZNAMO ŠTA VAS ČEKA! BIĆETE U ŠOKU..

1337
0
SHARE

Poznata italijanska književnica Frančeska Melandri, koja se zbog epidemije virusa korona skoro tri nedelje nalazi u karantinu u Rimu, napisala je pismo „iz budućnosti“ Evropljanima, opisujući emocije koje će ljudi najverovatnije iskusiti u nedeljama koje dolaze.

„Pišem vam iz Italije, što znači iz vaše budućnosti. Mi smo sada tamo gde ćete vi biti za nekoliko dana. Grafikoni koji prate tok epidemije pokazuju da smo svi ispreplepeteni u paralelnom plesu“, navela je Melandri.

Ona je ukazala da su Italijani nekoliko koraka ispred drugih evropskih zemalja, baš kao što je Vuhan bio nekoliko nedelja ispred Italije, prenosi „Gardijan“.

„Gledamo vas kako se ponašate baš kao što smo se i mi ponašali. Raspravljate o istim stvarima o kojima smo do nedavno i mi raspravljali i dok jedni govore da je ‘to samo grip i pitaju se čemu tolika panika’, drugi su shvatili o čemu se radi.

Dok vas gledamo odavde, iz vaše budućnosti, znamo da su se mnogi od vas, kako vam je rečeno, zaključali u svoje domove, citirali Orvela, a neki čak i Hobsa“, konstatovala je Melandri.

Italijanska književnica, međutim, upozorava da ćemo ukoro postati prezauzeti za tako nešto.

Hrana kao glavna preokupacija

„Pre svega, ješćete. Ne samo zato što će to biti jedna od poslednjih stvari koju još možete da uradite. Naći ćete na desetine grupa na društvenim mrežama koje nude savete kako na najbolji način provedete slobodno vreme.

Priključićete se svim tim grupama i onda ih nakon par dana potpuno ignorisati“, navela je Melandri.

Potom, kako je dodala, slede knjige apokaliptičnog sadržaja koje nam stoje na policama, od kojih ćemo veoma brzo odustati jer ćemo shvatiti da nam se tako nešto uopšte ne čita.

„Opet ćete jesti. Nećete dobro spavati. Pitaćete se šta se dešava sa demokratijom. Imaćete vrlo buran život na društvenim mrežama, Mesindžeru, Vocapu, Skajpu… Vaša starija deca će vam nedostajati kao nikada pre.

Svesnost da nemate pojma kada ćete ih opet videti, boleće vas kao da vas je neko udario u grudi“, navela je u pismu italijanska književnica.

Ističe da će stara ogorčenja i trzavice postati nevažni i da ćemo pozvati ljude za koje smo se zakleli da ih nikada nećemo pozvati i pitaćemo ih: „Kako si?“.

„Mnoge žene će biti pretučene u svojim domovima. Pitaćete se šta se događa sa onima koji ne mogu da budu kod kuće jer je nemaju. Osećaćete se ranjivo kada na putu do prodavnice budete prolazili pustim ulicama, posebno ako ste žena.

Pitaćete se da li je ovo način na koji propadaju društva. Da li se to zaista dešava tako brzo? Kada se vratite kući, opet ćete jesti“, piše Melandri.

Kao posledica toga, ugojićete se, a potom krenuti u potragu za onlajn fitnes programima, napomenula je književnica, ističući da sve to prati i mnogo smeha i uživanja u crnom humoru kao nikada pre.

Čak i oni koji su ranije shvatali sve ozbiljno počeće da ramišljaju o apsurdnosti života, svemira i svega drugog, zapazila je Melandri.

„Dogovaraćete se s prijateljima i ljubavnicima da se nađete u supermarketu kako biste se bar nakratko videli uživo, ali sve to vreme pridržavaćete se mera obaveznog fizičkog rastojanja“.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here