Home TEMA DANA OVO JE DOKAZ, AMERIKA SE SPREMA ZA STRATEŠKI SUKOB SA KINOM I...

OVO JE DOKAZ, AMERIKA SE SPREMA ZA STRATEŠKI SUKOB SA KINOM I RUSIJOM?!

438
0
SHARE

Američki Senat usvojio je zakon kojim se odobrava rekordno godišnje izdvajanje za odbranu od 858 milijardi dolara, što je 45 milijardi više nego što je predložio predsednik Džozef Bajden.

Senatori su podržali u četvrtak Zakon o nacionalnoj obrani (NDAA) za fiskalnu 2023. godinu, ogromnom dvostranačkom većinom od 83 za i 11 protiv, navodi Rojters.

U okviru predviđenih 858 milijardi dolara budžeta je i povećanje plata vojnika za 4,6 odsto, kupovina oružja, brodova i aviona, uključujući borbene avione F-35, kao i podrška Tajvanu i Ukrajini.

Značajni delovi ove sume ići će na stvaranje novog i modifikaciju postojećeg naoružanja koje je potrebno Vašingtonu, uključujući i za stratešku konfrontaciju sa dva globalna rivala – Pekingom i Moskvom.

Politikolog Malek Dudakov, izjavio je da je ključni pravac je jačanje Ratne mornarice – u okviru očigledne pacifičke trke u naoružanju sa Kinom. Na izgradnju 11 novih brodova i podmornica biće potrošeno 33 milijarde dolara.

Značajna sredstva trebalo bi da budu izdvojena za razvoj hipersoničnog naoružanja – da bi se smanjio jaz sa Rusijom i Kinom, rekao je stručnjak u intervjuu za Izvestiju . Takođe, biće kupljeno 55 novih lovaca F-35 i ubrzaće se proizvodnja perspektivnog strateškog bombardera B-21.

Tajvan bi u narednih nekoliko godina trebalo da dobije 12 milijardi dolara, a planirano je 6 milijardi dolara za vojno odvraćanje Rusije u Evropi.

Kako prenosi britanska agencija, zakon sadrži i odredbu koju su zahtevali mnogi republikanci, a kojom se traži ukidanje obavezne vakcinacije protiv kovida19 za pripadnike oružanih snaga.

Predstavnički dom je prošle nedelje usvojio ovu kompromisnu verziju zakona sa 350 članova za, odnosno 80 protiv, što je daleko premašilo dvotrećinsku većinu potrebnu da se zakon usvoji i pošalje na glasanje u Senat.

Zakon će sada biti upućen u Belu kuću, gde se očekuje da će ga predsednik Bajden brzo potpisati, navodi britanska agencija.

Posetite naš kanal na „Telegramu“- Sve ono što drugi prećutkuju- OVDE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here