Home TEMA DANA OPOZICIJA ODUSTAJE OD BOJKOTA- BORBA ILI IZDAJA?!

OPOZICIJA ODUSTAJE OD BOJKOTA- BORBA ILI IZDAJA?!

987
0
SHARE

Odluka šireg rukovodstva Pokreta slobodnih građana da izađu na izbore, koju bi danas trebalo da potvrdi i Predsedništvo, uzdrmala je političku scenu i nametnula pitanje da li je moguće da još neke opozicione stranke preispitaju ranije odluke o bojkotu.

Vest da bi PSG mogao da izađe na izbore uzdrmala je i društvene mreže, a tviteraši su podeljeni – od onih koji čestitaju jer smatraju da je neophodna borba i da se vlast samo tako može pobediti, do onih koji ovu odluku smatraju izdajom, pa čak i tvrde da novac ima presudnu ulogu.

Izvršni direktor Cesida Bojan Klačar kaže za „Blic“ da ga promena stava PSG ne iznenađuje, jer taj pokret od početka ima drugačiji odnos prema bojkotu. Klačar podseća da su oni i odluku o bojkotu doneli poslednji.

– PSG nije deo Saveza za Srbiju, nije ni u Skupštini, i ima specifičnu poziciju u odnosu na sve druge. Pitanje je da li bi politički mogli da prežive u slučaju da ne izađu na izbore.

Konačno, čuli smo nedavno da je Trifunović izjavio da bi PSG da je u parlamentu prisustvovao sednici o vanrednom stanju. Očigledno je da se radi o proceni da posle ove krize imamo drugačije okolnosti nego početkom marta i da mogu da naprave rezultat – navodi Klačar.

On ističe i da je Sergej Trifunović politički nepredvidljiv, pa do donošenja konačne odluke o izlasku na izbore „treba držati sve opcije otvorenim“.

– Izvesno je da je on taj koji u PSG donosi odluke. Pre nego što je prethodnu doneo, podsetiću, većina u PSG je bila za izbore – kaže Klačar.

Kada je reč o sastanku lidera SDS Borisa Tadića, SSP Dragana Đilasa sa Trifunovićem, Klačar primećuje da od kada se ponovo pominju izbori, svedočimo uzbudljivoj političkoj dinamici na opozicionom delu političke scene.

– Te stranke polako menjaju neke stavove s kojima su ušle u kampanju. Ovim sastankom, čini se, prave platformu za 2022. godinu i predsedničke izbore i tu vide potrebu za osnaživanjem uloge Borisa Tadića – kaže Klačar i dodaje da je tema stvaranja velikog DS preko noći ponovo pokrenuta.

– Čini se da Tadić postaje deo grupacije SzS, ne formalno, već dolazi do približavanja stavova – kaže on i objašnjava da uključivanje Tadića pokazuje da opozicija time pokušava da nadomesti nemanje lidera. Tadić, kako ističe, za razliku od svih ostalih, ima ozbiljnu prepoznatljivost.

– Procena SzS je da će im Tadić biti potreban i sad i 2022. godine – navodi Klačar.

On očekuje da će stranke SzS pokušati da naprave dogovor koji ne bi ugrozio jedinstvo.

– Ovo nije dugovečno i male su šanse da SzS nastavi da funkcioniše i posle parlamentarnih izbora, ali će nesumnjivo pokušati da nađu neki kompromis – ističe Klačar.

Narodna stranka je izričita da se od bojkota izbora ne odustaje dok su, kako nezvanično sazanjemo, Dveri tvrdo za izlazak na birališta.

Kada je reč o ulozi ove dve političke opcije, Klačar kaže da se Dveri više oslanjanju na benefite koje vuku iz Parlamenta.

– Narodna, iako ne izađe na izbore, ima stabilne finansije i prepoznatljivog lidera koji verovatno može da garantuje finansijsku održivost dve, tri godine. Dveri su finansijski slabije i više nisu homogene, a napustili su ih i neki uticajni članovi koji su sada na drugim listama.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here