Home TEMA DANA NOVI „NON-PEJPER“ NA STOLU: ALBANSKI PORTAL OBJAVIO DOKUMENT- EVO ŠTA JE PLAN...

NOVI „NON-PEJPER“ NA STOLU: ALBANSKI PORTAL OBJAVIO DOKUMENT- EVO ŠTA JE PLAN FRANCUSKE I NEMAČKE ZA JUŽNU POKRAJINU

825
0
SHARE

Naravno, potpisivanje ovog dokumenta značilo bi izmene ustava obe zemlje, a zatim i međusobno priznavanje nakon ustavnih i teritorijalnih preuređenja.

Non pejper ukazuje i na neke druge tačke, o tome šta bi se primenjivalo nakon postizanja ovog sporazuma.

„Obe strane će razmeniti stalne misije. One će biti osnovane u odgovarajućem sedištu svojih vlada. Praktična pitanja vezana za uspostavljanje misije biće rešavana u skladu sa Bečkom konvencijom o diplomatskim odnosima“, navodi se u dokumentu.

Savet za uzajamno prijateljstvo

„Obe strane će uspostaviti Savet za uzajamno prijateljstvo koji će svake godine sazivati vlade obe države kako bi se osigurala primena sporazuma koji je pravno obavezujući i promovisala bilateralna saradnja u svim oblastima od interesa. Zajednički će proširiti perspektivu za evropske integracije“.

Prvi sastanak između Kurtija i Vučića, na kom se očekuje da se razgovara o ovim tačkama biće održan sledećeg meseca u Parizu.

Ova faza pregovora, koja predlaže potpisivanje ovog sporazuma kulminirala bi u septembru 2022. godine, gde bi Borelj izveštavao Generalnu skupštinu pri Ujedinjenim nacijama na osnovu mandata predviđenog Rezolucijom A/64/L.65/Rev.1.

Autori non pejpera predviđaju da će, ne samo pregovore, već i svoje potpise dati dvojica aktuelnih lidera dve države – kosovski premijer Aljbin Kurti i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

(Kosovo onlajn)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here