Home TEMA DANA NOVI KARANTIN- ŠTA SE DEŠAVA U S. MAKEDONIJI? VIŠE ZARAŽENIH NEGO NA...

NOVI KARANTIN- ŠTA SE DEŠAVA U S. MAKEDONIJI? VIŠE ZARAŽENIH NEGO NA VRHUNCU EPIDEMIJE..

1057
0
SHARE

Prema mišljenju srpskog epidemiologa, sve zemlje u regionu su u istom statusu, pa se stoga ne može očekivati da se u jednoj zemlji odvija drugi talas epidemije, a u susednoj ne.

– Ovo u Severnoj Makedoniji nije drugi talas, drugi talas ne očekujemo sada. On može da bude tamo negde u kasnu jesen i zimu, ako ga bude bilo. A to da li će ga biti kao drugi talas, zavisiće od toga šta se dešava na južnoj polulopti. Brazil je izbio na drugo mesto sa velikim brojem obolelih i umrlih. Dalje sledi Argentina, takođe mnogoljudna zemlja.

Ako se virus održi na južnoj polulopti u humanoj populaciji onda će se nama vratiti sa kasnom jeseni ili zimom, kao drugi talas. I onda je moguće da ga imamo, ne u ovako teškom obliku kao što je ovaj bio, nego više kao što to kod gripa zovemo sezonski tip. Neće biti neuobičajeni broj obolelih.

Biće mnogo manji, mnogo uobičajeniji broj obolelih i takoreći svešćemo ga na nešto što spada u respiratorne infekcije. Ali, on i tada može da izazove ozbiljna oboljenja.

Najugroženiji će biti kao i sada hronični bolesnici, kardiovaskularni, plućni, endokrini bolesnici, dijabetičari, osobe starije od 65 godina. U tu grupu spadaju, iako ih ima malo, trudnice i porodilje jer one imaju prirodni pad imuniteta – navodi dr Tiodorović.

(Blic)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here