Home TEMA DANA NOBELOVAC KOJI JE TAČNO PREDVIDEO TOK EPIDEMIJE U KINI SADA IMA NOVU...

NOBELOVAC KOJI JE TAČNO PREDVIDEO TOK EPIDEMIJE U KINI SADA IMA NOVU PROGNOZU

1464
0
SHARE

Ugledni naučnik sa Stenforda nobelovac Majkl Levit ističe da epidemija virusa korona u Italiji, Švajcarskoj i Njujorku usporava i da će uskoro stići vesti o smirivanju stanja.

On je za Radio Bi-Bi-Si 4 naveo da se „situacija u Njujorku, oko koje su svi toliko uzrujani, malo po malo, okreće na bolje“.

– Ključni trenutak je prošao i kamion zvani „Kovid-19“ koji je jurio prema Njujorku više ne ubrzava već koči, što znači da se stanje popravlja, naveo je Levit, koji je tačno predvideo dužinu epidemije u Kini i broj žrtava, prenose mediji.

Profesor Levit kaže kako se u Italiji situacija popravlja, a zvanični brojevi, čini se, potkrepljuju tu tvrdnju. Naime, u Italiji svaki dan ima između pet i šest hiljada novozaraženih u poslednjih deset dana.

Situacija u Njujorku je nešto nesigurnija jer je dnevni rast novozaraženih u poslednja tri dana 7.000, a pre toga rast je bio još snažniji. Ova nedelja će biti presudna i otkriće hoće li se epidemija nastaviti.

On napominje da nema dovoljno podataka za Veliku Britaniju, jer ima previše odvojenih žarišta, ali da se stanje u Italiji popravlja, kao i u Švajcarskoj.

– Uskoro će stići vesti o smirivanju stanja u Italiji i Švajcarskoj. Nadamo se, ali nismo još sigurni, da se i Španija priključila grupi zemalja u kojima se stanje smiruje, rekao je Levit.

Italija je postala epicentar zaraze nakon što je Kina zauzdala epidemiju, ali SAD je ubrzo preuzeo ulogu najvećeg svetskog žarišta.

Profesor Levit dospio je na naslovnice novina kad je rekao da su predviđanja virologa o uticaju epidemije preuveličana.

Kazao je kako će mere socijalnog distanciranja i izolacije, koje su uvedene širom sveta, doneti rezultate u obuzdavanju širenja bolesti.

– Ono što treba je da kontrolišemo paniku i bićemo dobro – rekao je prošle nedelje.

Govoreći krajem februara za „Čajna dejli njuz“, Levit je kazao da je zaraza u Kini već dosegla svoj vrhunac te da će mrtvih biti 3.250 dok će 80.000 ljudi biti zaraženo. Danas, gotovo mesec dana kasnije, njegova su se predviđanja pokazala tačnima.

Kina s populacijom od milijardu i 400 miliona ljudi, imala je 81.439 slučajeva zaraze i 3.300 mrtvih.

(Srna)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here