Home TEMA DANA NEŠTO SE OPASNO I KRUPNO SPREMA– RUSIJA PRIPREMA SIRIJSKU BAZU ZA PRIMANJE...

NEŠTO SE OPASNO I KRUPNO SPREMA– RUSIJA PRIPREMA SIRIJSKU BAZU ZA PRIMANJE NUKLEARNIH BOMBARDERA!

912
0
SHARE

Prema pisanju ruskih medija, Rusija će modernizovati vazduhoplovnu bazu Hmejmim na sirijskoj obali kako bi mogla da primi strateške nuklearne bombardere.

Produžavajući pistu, vojna baza će biti sposobna da primi strateške letelice velikog dometa, sposobne da nose nuklearno oružje.

Po završetku, Rusija će moći da rasporedi strateške bombardere u vazdušnoj bazi. Iz Hmejmima, bombarderi će moći da napadaju terorističke grupe u Siriji i podržaju ruske snage na Mediteranu, tvrde mediji.

Američki analitičar Džozef Trevičik rekao je da će ruski bombarderi takođe moći efikasnije da odgovore na krize i neočekivane situacije na Bliskom Istoku i u Severnoj Africi.

„Baza Hmejmim je izuzetno važno sredstvo za rusko prisustvo u Siriji i ovde je ispravnije reći da Rusija pokušava da proširi svoj geopolitički i vojni uticaj tako da obuhvati čitav Mediteran“, rekao je Trevičik.

„Ruski bombarderi opremljeni raketama, lansirani iz vazduhoplovne baze Hmejmim, mogli bi da ugroze ciljeve u Evropi i da udare na neprijateljsku mornaricu u slučaju sukoba.“

Da podsetimo, Damask i Moskva su 2015. godine potpisali ugovor koji je omogućio ruskoj vojsci da koristi vazduhoplovnu bazu Hmejmim besplatno i bez vremenskog ograničenja.

Ruska vazduhoplovna baza imala je ključnu ulogu u ratu protiv terorista. Tekući razvojni projekat primer je kako Rusija radi na širenju svog uticaja na Bliskom Istoku i u Severnoj Africi.

(Webtribune.rs)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here