Home TEMA DANA NEŠTO SE KRUPNO SPREMA: TRAMP AKTIVIRAO PLAN ZA EVAKUACIJU U SLUČAJU NUKLEARNOG...

NEŠTO SE KRUPNO SPREMA: TRAMP AKTIVIRAO PLAN ZA EVAKUACIJU U SLUČAJU NUKLEARNOG NAPADA ILI GRAĐANSKIH NEMIRA

828
0
SHARE

U Sjedinjenim Državama je zbog pretnje koronavirusom aktiviran plan koji je prvobitno pripremljen za slučaju nuklearnog napada na Vašington.

Tim planom je predviđeno i postojanje posebnih jedinica sa zadatkom da evakuišu ključne delove vlasti iz Vašingtona, uključujući predsednika SAD.

Kako će ovaj sistem funkcionisati i pod kojim uslovima bi Tramp bio primoran da napusti Belu kuću i ode u podzemni bunker?

Sam Tramp je 17. aprila aktivirao plan za evakuaciju Bele kuće i federalnih agencija koje se nalaze u gradu Vašingtonu u celini

Ovo, u svakom slučaju, tvrdi Newsveek i navodi da se to dogodilo „u okviru borbe protiv koronavirusa“.

Isti list navodi da će plan biti sproveden ukoliko epidemija kritički pogodi američki kapital i vladu. Najverovatnije u vidu masovnih nereda.

U punu borbenu pripravnost stavljena je jedinica NCR (National Capital Region /Nacionalni prestonički region), koja ima status združene armijske grupe (JTF – Joint Task Force) u kojoj je do 10.000 ljudi.

Većina njih su rezervni oficiri koji ne nose uniforme, ali jezgro grupe čine odredi komandosa i pripadnici stražarske službe koji moraju biti u stalnoj pripravnosti.

To je mobilizaciona mera koja se sprovodi samo u vanrednim okolnostima.

Postoji i takozvani JEEP – plan evakuacije Pentagona u vanrednim situacijama koji stupa na snagu po posebnoj naredbi šefa države.

Predstavnik Nacionalne garde Ilinoisa Adam Kovaljski rekao je: „Mi smo jedinica za brze intervencije koja može mobilisati i druge snage oko Vašingtona radi evakuacije ljudi. Mi smo nešto kao veliki taksi koji garantuje da će svi stići na odredište“.

Ranije američki zvaničnici nisu isključili rizik da brzo širenje koronavirusa poremeti rad vlasti.

NCR od juče ima na raspolaganju i helikoptere Blackhawk pristigle iz države Ilinois.

Jedan od bivših visokih oficira specijalnog odreda rekao je Newsveek pod uslovom da ostane anoniman: „Niko ne želi razgovara o evakuaciji, pogotovo kada nema kuda”.

Svi američki planovi za evakuaciju saveznih vlasti računaju sa svetskim ratom ili velikim terorističkim napadom. U tim slučajevima, JTF-NCR preuzima zaštitu Vašingtona na kopnu, u vazduhu, a u nekim slučajevima i na vodi, i obezbeđuje evakuaciju predsednika SAD, vlade i vojne komande na planinu Čejen.

U isto vreme, avion br. 2, u kojem je potpredsednik SAD, stalno ostaje u vazduhu iznad centralnih oblasti Sjedinjenih Država kao alternativni centar moći i komande, ako na zemlji nešto pođe po zlu.

Po tajnim protokolima homeland defense aktivirana jedinica bi trebalo da „u slučaju atomskog udara“ ili drugog napada na Vašington prvo osigura bezbednost federalnih i ogradi ih od „građanskih nemira“.

Pod „nuklearnim udarom“ u američkim dokumentima ne podrazumeva se samo treći svetski rat, već i jedna detonacija nuklearnog projektila ili nešto takve snage u režiji terorista.

Polazi se od pretpostavke da su građanski nemiri u takvim okolnostima neizbežni.

U takvim okolnostima, JTF-NCR bi imale zadatak da uguše nemire i da iz Vašingtona izvedu najvažnije državne i političke funkcionere.

Ima procena da bi – ukoliko dođe do zaoštravanja – moglo doći i do straljanja na licu mesta.

Sada je komanda nad „odbranom Vašingtona“ poverena general-majoru Omaru DŽonsu.

Pod njegovom komandom sad su i pojačanja u vidu specijalnih odreda iz susednih država Virdžinije i Merilenda.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here