Home TEMA DANA NEMCI UPOZORAVAJU NA NAJVEĆU KRIZU IKADA: „ONA IZ 2015. ĆE IZGLEDATI KAO...

NEMCI UPOZORAVAJU NA NAJVEĆU KRIZU IKADA: „ONA IZ 2015. ĆE IZGLEDATI KAO PIKNIK“

498
0
SHARE

Poremećaj lanaca snabdevanja usled ukrajinske krize dovešće do nestašice đubriva i lišiće poljoprivrednike mogućnosti da proizvode dovoljno useva.

To se navodi u članku nemačke publikacije „Kompakt“, a prenosi RIA Novosti.

„Sledeće godine nas čeka jedna od najvećih prehrambenih kriza u istoriji čovečanstva“, rekao je Matijas Berninger, šef odeljenja Bajer AG, hemijsko-farmaceutske korporacije.
NJegovo gledište deli i nemački ekonomista Matin Kaim, prema kome bi glad mogla da pogodi i do sto miliona ljudi širom sveta, prenose Novosti.

Prema rečima šefa Svetskog programa UN za hranu Dejvida Bizlija, nedostatak hrane će izazvati velike migracione tokove, u poređenju sa kojima će kriza iz 2015. „izgledati kao letnji piknik“.

Za evropske zemlje su od posebnog značaja fabrike đubriva na Uralu i u Belorusiji, koje su sada pod zapadnim sankcijama. Kao zamena, predlaže se korišćenje azotnih đubriva, ali,

POSETITE NAŠ KANAL NA“ TELEGRAMU“- SVE ONO ŠTO SVI DRUGI PREĆUTKUJU: OVDE

kako piše list, zbog poskupljenja gasa ne mogu da se proizvode po pristupačnim cenama.

Nakon što je počela specijalna vojna operacija sa ciljem denacifikacije i demilitarizacije Ukrajine, zapadne zemlje su pojačale sankcije Moskvi, piše RIA Novosti.

Restriktivne mere su prvenstveno pogodile bankarski sektor i visokotehnološke proizvode. Mnogi brendovi su najavili povlačenje iz Rusije. Kremlj je nove sankcije nazvao ekonomskim ratom, ali je naglasio da su spremni na takav razvoj događaja.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here