Home TEMA DANA „NEĆE BITI MAĐARSKE NI SRBIJE, EVROPA POSTAJE AMERIKA“ Orban izneo mračne prognoze,...

„NEĆE BITI MAĐARSKE NI SRBIJE, EVROPA POSTAJE AMERIKA“ Orban izneo mračne prognoze, tvrdi da je ovo PLAN BRISELA

484
0
SHARE

Brisel ima tajni plan po kom bi Evropa trebalo da se pretvori u kopiju Sjedinjenih Američkih Država. Ako se to dogodi, nestaće sve nacionalne države na Starom kontinentu i ustupiti mesto superdržavi po uzoru na SAD.

Ovo je novi-stari mađarski premijer Viktor Orban izneo u govoru pred poslanicima u Budimpešti, polažući zakletvu nakon ubedljive pobede njegove partije Fides na izborima u Mađarskoj.

Kako je rekao, radi se o strategiji Brisela koja bi poništila svaki suverenitet i ukinula nacionalne države. A koliko je pogodio u metu, možda najbolje svedoči činjenica da najveće zapadne agencije uopšte nisu prenele ovaj govor.

Ostali su nemi svi oni koji toliko govore o slobodi štampe, pa smo, umesto na Rojtersu, Euroaktivu ili sličnim servisima, o tome šta je Orban rekao čitali u ruskim, kineskim, indijskim medijima…

Zloupotreba moći

Orban je optužio Brisel da zloupotrebljava moć iz dana u dan, umanjujući suverenitet država članica i naveo da će svoju zemlju odvratiti od samoubilačkih talasa Zapada.

– Brisel svakodnevno zloupotrebljava moć i želi da nam nametne stvari koje mi ne želimo. Rukovodstvo EU nastoji da smanji suverenitet država članica i da izgradi sjedinjene evropske države. U interesu Mađarske je da ostane u Evropskoj uniji sve dok može da ostane nezavisna i slobodna zemlja.

Budimpešta treba da zadrži nezavisnu politiku u okviru Evropske unije, to se isto odnosi i na članstvo u NATO – poručio je mađarski premijer, koji je i ranije optuživao multimilijardera Džordža Soroša da radi na sprovođenju takvog scenarija.

Bojan Bilbija, novinar Politike, ističe da Zapad sve više vrši cenzuru i da EU uopšte nije jedinstvena, kako se naizgled čini.

– Da u Evropi i na zapadu nisu ukinuti Sputnjik i Raša tudej, evropska javnost bi bila obaveštena. Ali i ovo je pokazatelj da je na zapadu sve prisutnija cenzura i da se prenebregavaju demokratske vrednosti, po kojima su bili poznati – ocenjuje Bilbija i dodaje:

– Sukob Orbana i Brisela datira odavno. Ali Mađar je upravo na politici neprikosnovenog suvereniteta osvojio najveći broj glasova i potukao protivnike koji su zagovarali da EU nema alternativu, da suverenost treba da bude ukinuta zarad stvaranja neke superdržave, gde bi se nacionalna posebnost izgubila. Mnogi se protive takvom konceptu, Orban samo otvoreno ukazuje na to i zato ne odgovara Briselu. Jer kada se razgrne taj površinski sloj, EU zapravo nije nimalo jedinstvena, već se ispod stola svaka država šutira da bi ostvarila svoje interese i uzela što veći deo kolača – dodaje on.

Kao federacija

Predrag Rajić iz Centra za društvenu stabilnost ističe da pet država zagovara federalizaciju Evrope.

– EU se već duži niz godina suočava sa dilemom da li da krene ka federalizaciji ili ka jačanju država članica. Konsenzus po ovom pitanju još ne postoji. Viktor Orban zagovara princip ujedinjene Evrope sa četiri zajedničke politike, slobodnog protoka ljudi, roba, usluga, kapitala, dok bi se ostala pitanja rešavala na nivou država članica. S druge strane, postoje glasovi u Parizu, Amsterdamu, Berlinu, Rimu, Madridu, koji govore o neophodnosti formiranja federativne države EU jer smatraju da je to jedini put u globalizovanom svetu. Još ne postoji prevlast nijednog od ova dva koncepta i političke diskusije će se nastaviti i u godinama koje slede – navodi Rajić.

Forsirao proširenje Višegradske grupe

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here