Home TEMA DANA NAPETO NA GRANICI, ČUJU SE PUCNJI: “SVE JE VIŠE VOJNIKA”- PUTIN REAGOVAO...

NAPETO NA GRANICI, ČUJU SE PUCNJI: “SVE JE VIŠE VOJNIKA”- PUTIN REAGOVAO (VIDEO)

886
0
SHARE

Zvanični Minsk smatra da su neosnovane optužbe Varšave da beloruski vojnici prelaze granicu sa Poljskom, saopštilo je danas belorusko Ministarstvo odbrane.

Prema tvrdnjama Minska, zvaničnici poljskog ministarstva odbrane sastali su se sa vojnim atašeima iz beloruske ambasade u Varšavi 8. novembra “da bi razgovarali o navodnim kršenjima poljske granice od članova beloruske službe i o njihovoj umešanosti u migracionu krizu”, prenosi ruska agencija TAS.

Ministarstvo odbrane Belorusije je istaklo da Minsk smatra da su “sve optužbe koje je iznela Poljska neutemeljene i neosnovane”, navodeći da veruje da “poljsko Ministarstvo nacionalne odbrane nerado traži konstruktivno rešenje problema i namerno nastoji da trenutnu konfliktnu situaciju dovede na politički nivo”.

Kako prenose svetski mediji, situacija na granici je napeta, a “Sputnjik” javlja da su se čuli pucnji.

Iz Varšave kažu da “pomno prate situaciju”.

“Pratimo situaciju iz vazduha. I pratimo vojnike koji su tamo. Sve ih je više”, navela je portparolka poljskog graničnog komiteta Katažina Zdanoviš.

Stotine migranata kampuje danas u blizini beloruske granice sa Poljskom, a Varšava optužuje Minsk da pokušava da izazove veću konfrontaciju ohrabrujući migrante da predju u Evropsku uniju. Video snimci prikazuju stotine migranata koji se kreću prema poljskoj

granici u blizini sela Kuznica, a neki pokušavaju da probiju ogradu koristeći lopate i druge alate, prenosi Rojters.

Razgovarali Putin i Lukašenko

Ruski predsednik Vladimir Putin i beloruski Aleksandar Lukašenko u utorak su razgovarali o migrantskoj krizi na bjelorusko-poljskoj granici i rekli da ih zabrinjava prisutnost poljskih vojnika, izvestila je beloruska državna novinska agencija Belta.

“Posebno mesto u razgovoru zauzela je rasprava o situaciji na belorusko-poljskoj granici, kao i o oštrim postupcima poljske strane prema civilima”, piše Belta.

“Takođe, istaknuto je, posebno je zabrinjavajuća činjenica okupljanja regularnih poljskih vojnika na granici. Šefovi država detaljno su razgovarali o uznemirujućim činjenicama i trendovima koji se događaju na belorusko-poljskoj granici”, navodi se.

12.000–15.000 migranata

Poljska očekuje da će, nakon pokušaja veće grupe migranata da oštete ogradu i silom uđu u tu zemlju, najnovija eskalacija migrantske krize na granici sa Belorusijom trajati danima, pošto na granici sa Poljskom boravi oko 4.000 izbeglica a u Belorusiji na putu u Evropsku uniju čak možda i 15.000.

“Naše procene pokazuju da u Belorusiji ima čak 12.000 do 15.000 migranata. U ponedeljak je u oblast oko Kužnjice dovedeno oko 4.000.

Njihov pritisak i aktivnosti trajaće danima ako ne i duže”, kazao je danas portparol koordinatora poljskih specijalnih službi Stanislav Žarin.

Poljske vlasti od jutros su do daljeg obustavile sav saobraćaj i promet roba na graničnom prelazu Kužnjica sa Belorusijom pošto su nakon jučerašnjih pokušaja da uz pomoć grana, klešta i klada savladaju ogradu od žilet žice koju je na granici postavila Poljska, migranti mahom iz Iraka i sa Bliskog istoka ostali da noće kraj granice pod šatorima.

“Nepropusnost poljske granice je naš nacionalni interes. Ali sada je ulog i stabilnost i bezbednost cele Evropske unije. Taj hibridni napad Lukašenka je uperen protiv svih nas.

Nećemo dozvoliti da nas zastraše i zajedno sa našim partnerima u NATO i EU branićemo

mir u Evropi”, poručio je na Tviteru poljski premijer Mateuš Moravjecki pošto je jutros zajedno sa ministrom odbrane Marijušom Blaščakom obišao graničare, vojnike i policajce kod Kužnjice.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here