Home TEMA DANA NAJVEĆI RIZIK DIREKTNOG SUKOBA RUSIJE I AMERIKE JE NA ARKTIKU- EVO ŠTA...

NAJVEĆI RIZIK DIREKTNOG SUKOBA RUSIJE I AMERIKE JE NA ARKTIKU- EVO ŠTA SE DOGAĐA..

999
0
SHARE

Vojni stručnjak Viktor Baranec prokomentarisao je rastuću napetost između Rusije i Sjedinjenih Država oko Severnog morskog puta.

Mogućnost pretvaranja Ruske rute Severnim morem u strašnog konkurenta Sueckom kanalu čini Sjedinjene Države sve agresivnijeg protivnika Rusiji na Arktiku.

Ruski vojni analitičari tvrde da je najveći rizik vojnog sukoba Amerike i Rusije u arktičkom regionu.

U tom kontekstu, ekspert je skrenuo pažnju na mišljenje američkog rukovodstva, koje Put Severnog mora koji leži uz rusku obalu smatra međunarodnim vodama i navodi da će njihova plovila “prolaziti duž njega kad god žele i u bilo kom sastavu”.

Na to je stručnjak izjavio sledeće: “Ovo su naše teritorijalne vode i budite tako ljubazni da poštuju naša pravila.” U tom kontekstu, Baranec je naglasio da se ruska strana unapred pripremila za takav scenario.

„Ako počne sukob, onda to neće biti samo na moru, već i u vazduhu.

Ozbiljno se bavimo ne samo sistemom protivvazdušne odbrane, već i sistemom protivraketne odbrane. Vazdušni prostor mora biti pokriven i za Amerikance je to izuzetno nezgodno “, rekao je stručnjak, a zatim objasnio mogućnosti Ruske Federacije da izvedu raketni udar na Sjedinjene Države:” Ako osnove raketne pretnje, mi ćemo pucati preko Severnog pola sami kratak put. ”

U zaključku, ekspert je skrenuo pažnju na činjenicu da su u poslednje vreme rusko-američki sporovi oko pravnog statusa NSRS na vojno-diplomatskom nivou postali veoma ozbiljni.

U tom kontekstu, primetio je da su ruske trupe uzele NSR pod svoju zaštitu “jednako pouzdano kao i bilo koji deo ruske zemlje”….

Webtribune.rs

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here