Home TEMA DANA NAD AMERIKANCIMA VISI VELIKA FINANSIJSKA GILJOTINA, ČEKA SE DA BAJDEN KLIMNE GLAVOM

NAD AMERIKANCIMA VISI VELIKA FINANSIJSKA GILJOTINA, ČEKA SE DA BAJDEN KLIMNE GLAVOM

835
0
SHARE

U američkoj javnosti se već uveliko raspravlja kako će izgledati reforma poreske politike koju najavljuje nova administracija. Stručnjaci nisu sigurni koliko će od onoga što je američki predsednik Džo Bajden najavljivao u predizbornoj kampanji završiti u novim propisima. Ipak, saglasni su oko toga da sledi prvo veliko povećanje poreza još od 1990. godine.

Nakon najnovijeg paketa pomoći za oporavak privrede od pandemije kovida 19, američka administracija i predsednik SAD Džo Bajden sada se okreću drugom planu koji bi mogao imati dalekosežne ekonomske posledice. Reč je o poreskim reformama koje će se odraziti i na porodične finansije, a ne samo na privredu.

Iako detalji još nisu poznati, a do usvajanja novih poreskih propisa će verovatno proći nekoliko meseci, analitičari već sugerišu da je u pitanju prvo veliko povećanje poreza od 1990. godine.

Na osnovu do sada dostupnih informacija, spekuliše se da nova američka administracija planira povećanje stope poreza na dobit sa 21 na 28 odsto. Na stolu je i predlog da se poveća individualni porez na dohodak onima koji zarađuju više od 400.000 američkih dolara godišnje.

Predlaže se i proširivanje poreskih obaveza koje se odnose na imanja, potom povećanje poreza na kapitalnu dobit za one koji zarađuju najmanje milion dolara godišnje, te preraspodela poreskih pogodnosti za određene vrste preduzeća, prenosi portal Biznis i finansije.

Ovi predlozi su bili i deo Bajdenove predizborne kampanje, kao najava da će se i njegova poreska politika razlikovati od politike doskorašnjeg predsednika Donalda Trampa. Neke drugi predlozi u njegovoj agendi uključivali su porez na dobit ostvarenu u inostranstvu, kao i ukidanje „crnih rupa“ u propisima koji regulišu promet nekretnina.

Ipak, sve ovo su još uvek nagađanja i može se desiti da se finalni predlog veoma razlikuje od onoga o čemu se sada spekuliše, ističu pojedini finansijski analitičari.

Jedna od glavnih stvari za koju se Bajden neprekidno zalagao je povećanje poreza na individualni dohodak onima koji zarađuju više od 400.000 američkih dolara godišnje. Tokom kampanje predložio je najvišu poresku stopu od 39,6 odsto, mada trenutno nije poznato da li će se ostati pri ovoj stopi u finalnom predlogu.

Bajden takođe želi da proširi porez na imovinu, koji se trenutno odnosi samo na one sa imanjima vrednim više od 11,7 miliona dolara.

Konačno, Bajden želi da promeni stopu poreza na kapitalnu dobit, tako da bude viša za one koji zarađuju najmanje milion dolara godišnje. Porez na kapitalnu dobit odnosi se na novac zarađen od investicija i uglavnom je mnogo manji od poreza na prihode i zaradu.

Trenutno, stopa poreza na dobit iznosi 21 odsto i to na osnovu odluke koju je donela Trampova administracija 2017. godine, dok je pre toga iznosila 35 odsto.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here