Home TEMA DANA MENTORI KOSOVSKE NEZAVISNOSTI GURAJU RADIKALIZACIJU- I OVO NIJE KRAJ!

MENTORI KOSOVSKE NEZAVISNOSTI GURAJU RADIKALIZACIJU- I OVO NIJE KRAJ!

453
0
SHARE

Najnovije zaoštravanje situacije na severu Kosova pokazuje da se onaj ko je odlučio da istera projekat samoproglašene nezavisnosti Prištine odlučio na radikalizaciju i to je najopasnije. Ovo nije kraj, upozorava diplomata Zoran Milivojević.

Kosovski projekat nema šanse da zaživi, stvari ne idu u korist Prištine, kako ističe Milivojević, ali ni onima koji su rešili da ga po svaku cenu ostvare, pa na ovaj način vrše pritisak na Srbiju.

Dešavanja u južnoj srpskoj pokrajini za ovog diplomatu nisu iznenađenje, a rezultat su sprovođenja politike Samoopredeljenja i Aljbina Kurtija, koju je on najavio još u februaru, kada je preuzeo vlast posle izbora.

„Dakle, reč je o jednoj pojavi koja je istog cilja i karaktera kao i ono što je bilo na Brnjaku i Jarinju, uz asistenciju specijalnih policijskih snaga i sa nastojanjem da se demonstrira država, odnosno sposobnost i nadležnost centralnih vlasti u Prištini na teritoriji i da se to dokazuje na terenu na jedan brutalan, najdirektniji mogući način.

Mislim da ovo nije kraj i da će toga još biti, a sve ovo može da ima i jednu specifičnu dimenziju, jer u nedelju imamo lokalne izbore koji su za Samoopredeljenje dosta važni“, ukazuje Milivojević u emisiji „Svet sa Sputnjikom“.

On je uveren da Kurti sve ovo ne bi mogao i smeo da izvede bez saglasnosti svojih mentora koji stoje iza takozvane države Kosovo i koji od početka vuku konce, poput Velike Britanije.

Cilj — ispitivanje granica strpljenja Srbije

Na pitanje šta Srbi mogu da urade u ovoj situaciji, potpredsednik Srpske liste i kandidat za gradonačelnika Štrpca Dalibor Jeftić kaže da je mir i svako rešenje koje može da doprinese stabilnosti svakako u interesu Srba.

„Međutim, moram reći da nisam iznenađen dešavanjima na severu Kosova i Metohije, iz prostog razloga što se u nedelju održavaju lokalni izbori, pa je očigledno da je Kurtiju bilo potrebno nešto što će njemu i njegovoj političkoj partiji podići rejting, jer je video da mu rejting nije baš najbolji.

Mi smo na ovo upozoravali i predstavnike međunarodne zajednice, čija i jeste najveća odgovornost, jer su oni ti koji bi trebalo da garantuju sve ono što je dogovoreno u pogledu zaštite života srpskog stanovništva na prostoru Kosova i Metohije“, napominje Jeftić i dodaje da će Srbi u nedelju izaći na lokalne izbore.

Prema rečima predsednika Srpskog spoljnopolitičkog kruga Milisava Paića, u situaciji kada je Srbija stabilizovala svoju unutrašnju situaciju, krenula u ozbiljan privredni oporavak i vojno ojačala, potrebno je da se Srbi isprovociraju kako bi učinili nešto što bi dalo povoda za njihovu dalju demonizaciju i tvrdnje da je Srbija ta koja je destabilizujući faktor.

„Cilj je da se ispitaju granice strpljenja Srbije. Naravno, Srbija ne može i ne sme na to da gleda ćutke, a s obzirom na to da svi apeli koji su iz Beograda išli prema Briselu i drugim

prestonicama apsolutno nisu dali rezultate, očigledno je da Srbija mora da odredi neku crvenu liniju preko koje ne može da ide“, kaže Paić.

Strahovi Srba južno od Ibra mnogo veći nego na severu

Književnik iz Gračanice Živojin Rakočević, opisujući trenutnu situaciju na Kosmetu, ukazuje da su strahovi Srba južno od Ibra mnogo veći nego na severu, jer bi se eventualna eskalacija ovog sukoba fatalno završila za 85.000 naših sunarodnika južno od Ibra i sve naše najznačajnije svetinje, gledano u širem kulturološkom, duhovnom i nacionalnom kontekstu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here