Home TEMA DANA MEDOJEVIĆ: DVA SU IZLAZA IZ KRIZE, POLITIČKI I ORUŽANI- NEMA TREĆEG

MEDOJEVIĆ: DVA SU IZLAZA IZ KRIZE, POLITIČKI I ORUŽANI- NEMA TREĆEG

860
0
SHARE

Poslanik opozicionog Demokratskog fronta Nebojša Medojević izjavio je danas u parlamentu da dva puta vode izlasku iz aktuelne situacije u Crnoj Gori, politički i oružani.

– Postoji put oružanih sukoba i put političkih promena. Nema trećeg puta – rekao je Medojević i dodao da je pravoslavni narod Crne Gore spreman da brani svoje korene.

Medojević je rekao da je Crna Gora, nažalost, u situaciji da su stvari izmakle kontroli i da određeni centri moći teško zloupotrebljavaju ljudska prava i zloupotrebljavaju silu.

– To nije dobro ni za koga – rekao je Medojević, preneli su podgorički mediji.

On je upitao šta je trebalo policiji u Pljevljima i Nikšiću da „tuče narod“, navodeći da je član Pokreta za promjene Ognjen Mijatović brutalno pretučen bez povoda.

Tenzije na relaciji Crkve i crnogorskih vlasti ne prestaju ni u vreme epidemije Covida 19. Privođenje i saslušanje u noćnim satima vladike budimljansko-nikšićkog Joanikija i sedmorice sveštenika nije samo očigledni pokušaj ponižavanja Srpske crkve, već i način da režim u Podgorici skrene pažnju s ozbiljnih društvenih problema.

Iznova je usijano u Crnoj Gori. Poseban pečat ovog puta je činjenica da je srpski vladika priveden pre dva dana, na praznik Svetog Vasilija Ostroškog, može se slobodno reći najpoštovanijeg sveca na prostoru Crne Gore.

Privođenje je usledilo nakon što je večernja molitva svecu prerasla u litiju koja je krenula od nikšićkog hrama.

Ova litija nije bila organizovana, niti planirana, a što su iz Mitropolije više puta naglasili. Sveštenstvo je pokušavalo da objasni nadležnim organima da se okupilo nekoliko hiljada Nikšićana i da se u litiju krenulo spontano. Međutim, ipak je došlo do privođenja vladike koji je bio na čelu litije jer je prekršio mere o okupljanju.

Tokom jučerašnjeg dana u Mitropoliji je iščekivano puštanje episkopa i sveštenika koji su gotovo celu noć davali izjave u policiji i tužilaštvu.

Nakon saslušanja, odbijene su žalbe na pritvor koje su uložili advokati sedam sveštenika i episkopa Joanikija. Sinoć su krenula masovna okupljanja po gradovima ispred stanica policije, a najžeće je bilo u Nikšiću gde je policija upotrebila i suzavac.

Tokom dana, bilo je privođenja, najviše u Andrijevici. Narod se oko 11 sati okupio i blokirao put Berane-Andrijevica-Plav. Oni nisu hteli da se raziđu i policiji su naveli da mogu mirno da odu samo ako se pusti na slobodu vladika Joanikije.

Umesto toga, jake policijske snage oko 14 časova suzavcem i upotrebom sile razbile su blokadu magistralnog puta kod Andrijevice i uhapsile nekoliko učesnika protesta.

Vladika Joanikije i sedam sveštenika privedeni su preksinoć, saslušavani, a potom im je određen pritvor do 72 časa. Uložena je žalba zbog privođenja, a oni su noć proveli na klupama policijske stanice.

– Ovo je nepotrebno hapšenje i nezakonito. Nije u funkciji prava i pravde, nego ideološko-partijskog pokušaja da se Crkva javno ponizi, pacifikuje, a građani zastraše. Ipak, teško je precizirati i odgonetnuti jedan konkretan cilj ovakvog postupanja prema vladici i sveštenicima, jer ciljeva ovdašnja vlast ima više.

Osim skretanja pažnje s ozbiljnih društvenih problema, najdominantnije je nastojanje ponižavanja Crkve. Vladika Joanikije, po povratku iz Srbije, izdržao je u Nikšiću samoizolaciju od 28 dana.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here