Home TEMA DANA MARIN LE PEN: PANDEMIJA UBRZAVA KRAH EU- DOLAZI EVROPA NACIJA I NEZAVISNIH...

MARIN LE PEN: PANDEMIJA UBRZAVA KRAH EU- DOLAZI EVROPA NACIJA I NEZAVISNIH DRŽAVA

924
0
SHARE

Evropska unija je veštačka konstrukcija čiji su dani odbrojeni, ocenila je francuska političarka Marin Le Pen u članku za Valleurs actuelle.

Predložila je da umesto EU bude stvorena „Evropa nacija“ zasnovana na poštovanju nacionalnih karakteristika i nezavisnosti svake zemlje.

Napomenula je da je koronavirusna kriza postavila temelj promenama koje Evropljanima već vraćaju reči kao što su „granice“, „suverenitet“ i „nacionalni interesi“.

Le Pen je ukazala da se EU priprema da proslavi 70. godišnjicu Šumanove deklaracije sa velikom pompom iako to nije ništa drugo do  klasični pokušaj stvaranja mitova.

„U svetu ljudi, u svetu strasti i snova, imperija svedena na tržište osuđena je na propast od samog svog početka. EU je u velikoj istoriji evropskih naroda, punoj kategoričnosti, hrabrosti, a čak i herojstva, osuđena je da bude samo devijacija“ – napisala je Le Pen.

Podsetila je na sudbinu „sovjetske imperije koja se urušila zbog svoje ideološke apsurdnosti“. U nastavku je EU definisala ovako:

„Evropska unija je laboratorijski napravljena smesa trijumfalne globalizacije. To je veštačka konstrukcija koja je postojala kao prototip svetske vlade.

EU je odživela svoje, a tokom koronavirusne krize je narodno razočaranje nenarodnom vladom (u Briselu) – koja je demonstrirala nedoslednost i ravnodušnost – postepeno preraslo u gađenje“.

Le Pen je istovremeno naglasila da sve što se događa ne znači da je evropska ideja mrtva jer „Evropska unija nije Evropa“.

Ona je pozvala 500 miliona „pravih Evropljana“ da se prisete duha solidarne Evrope koju ne treba praviti jer već postoji:

„Ona nema 70 godina. Ona blista od početka vremena. Ali, prava Evropa može biti organizovana isključivo oko nacija, oko raznorodnih i stvaralačkih naroda koje su iskovali vekovi. Naravno, uz  bezuslovno poštovanje svačijih nacionalnih osećanja“.

Prema njenim rečima, sada ponovo pravi smisao i novu legitimnost stiču pojmovi suverenitet, granice, država-strateg i nacionalni interesi, a iza tog semantičkog proboja nazire se ideološka pobeda za kojom će uslediti politički potresi.

„Suvereni narodi u svojim suverenim državama, Evropa na putu saradnje i uvažavanja nacija – to je prirodni red stvari koji se postepeno vraća na svoje mesto“, zaključila je Le Pen.

Ranije je izlazak Britanije iz EU nazvala „početkom formiranja Evrope nezavisnih država“.

(Fakti)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here