Home TEMA DANA MAKEDONIJA SE PRIPAJA BUGARSKOJ- ZAEV PRISTAJE NA SVE ZAHTEVE SOFIJE

MAKEDONIJA SE PRIPAJA BUGARSKOJ- ZAEV PRISTAJE NA SVE ZAHTEVE SOFIJE

1194
0
SHARE

„Gvozdena zavesa“ koju je, prema rečima premijera Severne Makedonije Zorana Zaeva, između te zemlje i Bugarske izgradila Jugoslavija, naznaka je da je moguće da je pristao na sve bugarske zahteve povodom otpočinjanja pristupnih pregovora Makedonije i EU. Zbog toga se u Makedoniji očekuje „topla politička zima“.

S obzirom na političku prirodu premijera Severne Makedonije Zorana Zaeva, svi u nekadašnjoj najjužnijoj jugoslovenskoj republici očekivali su da on opovrgne navode koje je izneo u intervjuu za bugarske medije.

I to se i dogodilo. Međutim, i u onome što je rekao u intervjuu i onome što je nakon toga napisao na Fejsbuku, ima zajedničkih elemenata.

„Gvozdena zavesa“ je znak da je Zaev pristao na sve

Prema rečima političkog predstavnika srpskog naroda u severnomakedonskom Sobranju Ivana Stoilkovića, ključna je teza o postojanju „gvozdene zavese“ između nekadašnje Jugoslavije i Bugarske.

„Zoran Zaev ne odstupa od ideje da je između Makedonije i Bugarske posle završetka Drugog svetskog rata uspostavljena ’gvozdena zavesa‘, što budi asocijaciju da je prihvatio zahteve bugarske vlade s obzirom na makedonsko pitanje. Ako imate u vidu da svaka reč ima svoje značenje, onda se ova ’gvozdena zavesa‘ prema Bugarskoj dovodi u korelaciju sa Berlinskim zidom. A gvozdena zavesa između dve Nemačke završila se ujedinjenjem.

Čim govori o ’gvozdenoj zavesi‘, znači da je krajnja ideja da se prihvate svi bugarski zahtevi, da Makedonci vuku korene od ’velike bugarske nacije‘, a da je jezik bugarski sa primesama srbizama“, navodi naš sagovornik.

Podsećamo, Zaev je u intervjuu bugarskoj agenciji „BG nes“ izjavio da Bugarska i Severna Makedonija nemaju podeljenu istoriju, već zajedničku, te da je Goce Delčev revolucionar i za Bugare i za Makedonce koji su se borili za slobodnu Makedoniju i Odrinski region.

Okupatori postali administratori

Takođe, severnomakedonski premijer je bugarske okupatore tokom Drugog svetskog rata nazvao „administratorima“ koji su u jednom trenutku prešli na antifašističku stranu i zajedno sa Makedoncima Makedoniju oslobodili od fašista. Između Bugara i Makedonaca Jugoslavija je 1948. postavila „gvozdenu zavesu“.

Nije prošlo ni dvadeset četiri sata, a Zaev je morao da se, putem Fejsbuka, pravda svojim građanima zbog date izjave, jer je intervju, prema Stoilkovićevim rečima, „podigao Makedoniju na noge“.

Međutim, od teze o „gvozdenoj zavesi“ koju je postavila Jugoslavija makedonski premijer nije odustao ni u svom opravdanju.

„U toj politici koja želi da izokrene događaje iz bliske prošlosti nema ništa novo, u njoj postoji kontinuitet. S obzirom da su Makedonci posle Drugog svetskog rata prvi put dobili svoju državu, teza o ’gvozdenoj zavesi‘ vodi ka zaključku koji se može izvesti sam po sebi — to je da je prihvaćena mantra o novim odnosima između Makedonije i Bugarske i da samo postoji problem u realizaciji te mantre, zato što je otpor unutar makedonskog stanovništva veliki“, smatra Stoilković.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here