Home TEMA DANA LUKAŠENKO SPREČIO DRŽAVNI UDAR U REŽIJI STRANIH SLUŽBI- OVO SE DOGODILO

LUKAŠENKO SPREČIO DRŽAVNI UDAR U REŽIJI STRANIH SLUŽBI- OVO SE DOGODILO

861
0
SHARE

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko rekao je da je ta zemlja osujetila inostranu zaveru sa ciljem destabilizacije zemlje uoči predsedničkih izbora zakazanih za avgust, dan nakon što je hapšenje njegovog glavnog političkog rivala izazvalo proteste u zemlji.

Aleksandar Lukašenko je rekao da je postojao veliki plan da se podstakne revolucija slična uličnim protestima na Majdanu u Ukrajini 2014. godine.

Predsednik Belorusije je naveo da su “političke snage i sa zapada i sa istoka koncentrisale svoje interese na Belorusiju i da su određene snage intenzivirale svoje napore”, prenela je zvanična beloruska novinska agencija Belta.

“To je bio cilj. Maske su skinute ne samo sa ovdašnjih marioneta, već i sa marioneta koje sede van Belorusije”, rekao je Lukašenko.

Glavni politički protivnik beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka Viktor Barabiko uhapšen je juče i optužen za izvlačenje preko 380 miliona dolara iz zemlje.

Babariko, koga mnogi smatraju glavnim izazivačem Lukašenka na izborima zakazanim za 9. avgust, bio je direktan organizator i vođa nelegalnih aktivnosti, izjavio je na državnoj televiziji šef Odbora za državnu kontrolu Ivan Tertel.

“Babariko je optužen da je pokušao da utiče na svedoke, za skrivanje prethodnih zločina i iznošenje 430 miliona dolara iz Belorusije pranjem novca”, rekao je Tertel.

Demonstranti su izašli na ulice Minska u znak solidarnosti sa Babarikom i ostalim protivnicima Lukašenka.

(RTS)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here