Home TEMA DANA Lukašenko: Na Zapadu već formirane jedinice za ulazak u Ukrajinu!

Lukašenko: Na Zapadu već formirane jedinice za ulazak u Ukrajinu!

530
0
SHARE

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko rekao je da je najopasnija tendencija u Ukrajini – pokušaj njenog rasparčavanja.

„Najopasniji trend u Ukrajini danas su pokušaji rasparčavanja Ukrajine. Već su formirane jedinice od više hiljada vojnika kako bi pod maskom mirovnjaka ušli u Ukrajinu i ′zaštitili je′“, rekao je Lukašenko na sednici ODKB.

On je rekao da Belorusija vidi želju Zapada da produži sukob u Ukrajini kako bi što više oslabila Rusiju.

Posetite naš kanal na „Telegramu“- Sve ono što drugi prećutkuju- OVDE

„Za sada na Zapadu, uključujući i Vašington, vidimo samo želju da se sukob produži što je više moguće. Za to se Ukrajina i dalje puni oružjem. Ciljevi su jasni – da se Rusija što je više moguće oslabi. Da se utopi, kako se kaže, u ovom ratu. A, može se uraditi i da se proširi“, rekao je Lukašenko.

Beloruski lider je naglasio da tada niko neće moći da „sedi na mestu“.

„Očekivali smo da će Zapad, a pre svega SAD, ipak iskoristiti predlog Rusije za pokretanje

pregovora o bezbednosnim garancijama. Pre ili kasnije u dogledno vreme taj proces će ionako početi, ali šta će ostati od Ukrajine i našeg regiona do tada – ostaje pitanje“, rekao je Lukašenko.

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je da vojna saradnja Minska u okviru Savezne države sa Rusijom i članstvo u ODKB imaju otrežnjujući efekat na Zapad. Da nema toga, na teritoriji Belorusije bi se rasplamsao rat.

„Naša vojna saradnja u okviru Savezne države Belorusije i Rusije, članstvo Belorusije u ODKB jesu oni stabilizatori, koji pružaju određeni otrežnjujući efekat na vruće glave zapadnih zemalja. Bojim se, da nije bilo toga, razbuktao bi se rat na teritoriji Belorusije“, rekao je Lukašenko izlažući na samitu ODKB u Moskvi.

On je dodao da se na zapadnom boku Savezne države povećava vojno prisustvo Sjedinjenih Američkih Država, ubrzanim tempom se modernizuje vojna infrastruktura i sprovode brojne vežbe Severnoatlantske alijanse.

Lukašenko je istakao da se na teritoriji 19 evropskih zemalja, uključujući i granicu Belorusije sa Poljskom, održavaju vežbe velikih razmera pod nazivom „Branilac Evrope 2022“.

„Ukrajina je huškana i huškana, punjena je nacionalizmom, nacizmom…, fašizmom i rusofobijom, oružjem. Posle izbora (za predsednika) u Belorusiji avgusta 2020. godine, u odnosima sa nama Ukrajina je potpuno potpala pod uticaj Zapada. Tokom protekle dve godine stalno osećamo neprijateljske postupke našeg južnog suseda“, rekao je Lukašenko.

Prema njegovim rečima, na belorusko-poljskoj granici se nalazi grupa od oko 15.000 vojnika koja je tamo raspoređena prošle godine pod izgovorom migracione krize. Lukašenko je primetio da je ova grupa vojnika dodatno raspoređena pored vojske koja je tamo stalno stacionirana.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here