Home TEMA DANA KOSTA ČAVOŠKI O ŠOKANTNIM POLITIČKIM TAJNAMA KOJE SE SPROVODE U SRBIJI I...

KOSTA ČAVOŠKI O ŠOKANTNIM POLITIČKIM TAJNAMA KOJE SE SPROVODE U SRBIJI I REPUBLICI SRPSKOJ (VIDEO)

424
0
SHARE

Lično mislim da je mural Ratka Mladić sasvim na svom mestu, da general Mladić to zaslužuje, on je slavni vojni komandant.

To je strašan čin da se njegov mural ošteti i eventualno izbriše, rekao je profesor Pravnog fakulteta u penziji i akademik Kosta Čavoški, gostujući u emisiji reč produkcije Helmkast.

Upitan da li je slučajno to što se napad desio samo tri dana nakon iznenadne smrti muftije Muamera Zukorlića, te da li neko time potpaljuje bude baruta u Sandžaku i BiH, rekao je da to ne zna, ali je uverenja da napad na mural „orkestrirale strane ambasade i njihove službe koje drže nevladine organizacije“, te da su „procenile da nešto treba vidno učiniti čime bi se narušio mir i doveo u pitanje taj mural“.

On ne veruje da je sve bilo tako spontano.

Doveli su kamere – Sve je bilo režirano od stranih službi

– To što je baš u tom trenutku bilo i kamera, to znači da je to unapred uglavljeno i da je to neko organizovao. Mislim da je to iz jednog centra poteklo, a da su onda našli ljude koji će iz uverenja ili možda za novac, taj mural da prekriju krečom ili oštete jajima, ili na drugi način naruše – istakao je Čavoški.

Upitan šta mislio o tome što Aida Ćorović nije otišla u Novi Pazar da skine tablu Aćif efendiji, on kaže:

– Zašto bi ona to radila kada je za nju on velik i slavan čovek. Kao što je za nas Ratko Mladić velik i slavan čovek. I kao što mi poštujemo tog njenog muslimana, koji je nešto učinio za Bošnjake, tako i ona treba da poštuje Ratka Mladića koji je nešto učinio za Srbe u BiH – naglašava sagovornik Helmkasta.

Šmit je samo figura

Čavoški je ukazao da odluka Valentina Incka da proglasi krivičnim delom negiranje navodnog genocida u Srebrenici, nije ni zakonita ni legitimna, bez obzira u kom je statusu on bio, odnosno bez obzira da li je bio ili nije bio u ostavci.

– Tu pravo nije zapravo relevantno, da li je bio u ostavci ili nije bio u ostavci. Očigledno on za to uopšte nije imao ovlašćenje. Jer to su takozvana Bonska ovlašćenja, koja uopšte nisu utvrđena ni Dejtonskim ustavom, niti bilo kakvom odlukom Saveta bezbednosti – objasnio je akademik Čavoški.

On je rekao da je na to Visokog predstavnika ovlastilo jedno „samovlasno telo“.

– Savet za primenu mira je njega na to ovlastio u Bonu. I on po tim ovlašćenjima postupa – rekao je Čavoški.

Prema njegovim rečima nakon što su Kina i Rusija odbacile legalnost i legitimnost Kristijana Šmita kao Visokog predstavnika, on više nema nikakvu moć.

POSETITE NAŠ KANAL NA“ TELEGRAMU“- SVE ONO ŠTO SVI DRUGI PREĆUTKUJU: OVDE

– Slabost Visokog predstavnika je u tome što može donositi bilo kakve odluke, a da se to ne sprovede. Ranije je imao vojsku Atlantskog pakta na terenu. Onda je uspeo da slomi volju srpskih zvaničnika, mnoge uputi u zatvor ili u Hag i da ih natera da kopaju grob sami sebi i Republici Srpskoj. Kao kod promene Ustava Republike Srpske – kazao je Čavoški.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here