Home TEMA DANA KORAK OD RATA: RUSIJA ODBILA DA PRUŽI GARANCIJE O NENAPADANJU NA UKRAJINU

KORAK OD RATA: RUSIJA ODBILA DA PRUŽI GARANCIJE O NENAPADANJU NA UKRAJINU

587
0
SHARE

Rusija je odbila da pruži garancije o nenapadanju na Ukrajinu i da ispoštuje uslove za povlačenje trupa sa ukrajinskih granica.

Tenzije na ukrajinsko-ruskoj granici su višestruko porasle nakon što je zamenik ministra spoljnih poslova Ruske Federacije Sergej Rjabkov saopštio da Rusija nema nameru da daje nikakve garancije SAD i NATO da ruska strana neće napasti Ukrajinu.

Štaviše, prema rečima Rjabkova, ruske trupe će zadržati svoje prisustvo u blizini ukrajinske granice i ovo pitanje nije predmet rasprave.

„Oni od nas zahtevaju određene događaje na našoj teritoriji, što kod nas izaziva prirodno odbacivanje i u suštini i u vidu ovakvog zahteva.

Dali smo sve relevantne garancije i kada je potpisan Budimpeštanski memorandum 1994. godine.

POSETITE NAŠ KANAL NA“ TELEGRAMU“- SVE ONO ŠTO SVI DRUGI PREĆUTKUJU: OVDE

Budimpeštanski memorandum se tiče bezbednosnih garancija za Ukrajinu kao

nenuklearnu državu u smislu NPT. I sa ove tačke gledišta, sve garancije su obezbeđene i ispoštovane.

Ali u Budimpeštanskom memorandumu nema ni reči o državnim udarima u Ukrajini i

potonjim akcijama, niti o mogućnosti, recimo, nazivajući stvari pravim imenom, da deo stanovništva koji je u to vreme živeo unutar Ukrajina, donese odluku o tome da li je vredno nastaviti da živi tamo ili je neophodno vratiti se u Rusku Federaciju “, citira Sergeja Rjabkova novinska agencija Interfaks.

Eksperti ocenjuju reči Rjabkova kao direktnu aluziju na činjenicu da ako Ukrajina nastavi da eskalira u Donbasu i ako delovanje Oružanih snaga Ukrajine ugrozi građane Ruske Federacije, onda Moskva zadržava pravo da uvede svoje snage na teritoriju DPR i LNR, iako je ranije, tokom Bajdenovih pregovora i Putina, ruski lider uveravao američkog predsednika da ne treba očekivati napad na Ukrajinu.

POSETITE NAŠ KANAL NA“ TELEGRAMU“- SVE ONO ŠTO SVI DRUGI PREĆUTKUJU: OVDE

(Webtribune.rs)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here