Home TEMA DANA KO JE TOLIKO MOĆAN DA SRUŠI POTPIS U VAŠINGTONU? TAČI OTKAZAO PUT...

KO JE TOLIKO MOĆAN DA SRUŠI POTPIS U VAŠINGTONU? TAČI OTKAZAO PUT U SAD, PLAŠI SE HAPŠENJA

823
0
SHARE

Kosovski predsednik Hašim Tači javio je specijalnom izaslaniku SAD za dijalog između Beograda i Prištine Ričardu Grenelu da neće doći na sastanak u Vašington.

Tači je trebalo da se u subotu, 27. juna u Vašingtonu sastane sa Grenelom i predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

“Predsednik Kosova upravo nas je obavestio da je otkazao svoje putovanje u Vašington, D.C., posle najave Specijalnog tužilaštva. Poštujem njegovu odluku da ne prisustvuje raspravama dok se ne reše pravna pitanja tih navoda”, napisao je Grenel na Tviteru.

On je rekao i da se raduje razgovoru koje će u subotu voditi predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Avdulah Hoti.

Tači za optužnicu saznao u avionu prema Vašingtonu?

Kosovski predsednik Hašim Tači je na putu prema Vašingtonu, gde će se u subotu 27. juna održati nastavak dijaloga između Beograda i Prištine, javljaju mediji.

Prema nekim medijima, Tači je o podizanju optužnice za ratne zločine saznao u vremenu kada se još nalazio u Prištini, dok prema drugim medijima on je već bio u avionu kada je Specijalno tužilaštvo objavilo saopštenje o podizanju optužnice protiv njega.

Drugooptuženi predsednik Demokratske partije Kosova (DPK) Kadri Veselji je trenutno u sedištu stranke, zajedno sa najviši zvaničnicima stranke.

Neki mediji najavljuju vanrednu konferenciju za medije zvaničnika DPK.

Specijalizovano tužilaštvo u Hagu danas je saopštilo da je Specijalizovanom većima Kosova podnelo na razmagtranje optužnicu u deset tačaka kojima se Hašim Tači, Kadri Veselji i druga lica terete za niz zločina protiv čovečnosti i ratnih zločina, uključujući ubistvo, prisilno nestajanje lica, progon i mučenje.

U optužnici se navodi da Tači, Veselji i drugi osumnjičeni iz optužnice snose krivičnu odgovornost za skoro 100 ubistava.

“Žrtve krivičnih dela iz optužnice su stotine lica čiji je identitet poznat i među kojima su kosovski Albanci, Srbi, Romi i lica drugih nacionalnosti, kao i politički protivnici. Optužnica predstavlja isključivo optužbu. Ona je rezultat dugotrajnih istraga i odražava uverenje tužilaštva da može da dokaže van razumne sumnje sve optužbe sadržane u njoj.

Sudija za prethodni postupak Specijalizovanih veća Kosova trenutno ispituje optužnicu kako bi odlučio da li da je potvrdi”, navodi se u saopštenju Specijalnog tužilaštva.

Kako se navodi u saopštenju iz Haga, “specijalizovani tužilac je smatrao nužnim da o optužbama izda javno saopštenje usled kontinuiranih pokušaja Tačija i Veseljija da ometaju i podrivaju rad Specijalizovanih veća”.

“Tači i Veselji su, prema navodima, sproveli tajnu kampanju da bi se ukinuo zakon kojim su Specijalizovana veća osnovana kao sud, kao i da bi na drugi način opstruirali rad suda a sve sa ciljem da oni sami ne budu izvedeni pred lice pravde. Takvim postupcima Tači i Veselji su pokazali da su im lični interesi važniji od žrtava njihovih zločina, principa pravne države i celokupnog naroda Kosova”, piše u saopštenju.

“Tači ne može u Vašington, moraće da podnese ostavku”

U Prištini se na vest o podizanju optužnice protiv Hašima Tacija nižu reagovanja političkih analitičara, a ne pravnika.

Dizanje optužnice komentariše gotovo isključivo iz ugla posledica po dijalog, te planirani sastanak u Vašingtonu, 27. juna.

Tako politički analitičar Nedžemedin Spahiu kaže da, ako zaista bude podignuta optužnica protiv Tačija, on neće moći da ide na razgovore u Vašington 27. juna i moraće da podnese ostavku.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here