Home TEMA DANA Kineski „Sohu“: Putin kao odgovor na vežbe NATO izvadio dva aduta iz...

Kineski „Sohu“: Putin kao odgovor na vežbe NATO izvadio dva aduta iz rukava

484
0
SHARE

Pomorske snage NATO-a trenutno izvode manevre u Atlantiku i Sredozemnom moru. Pet nosača aviona, brojni ratni brodovi i hiljade mornara izvodiće vežbe protivpodmorničkog i vazdušnog ratovanja, prenosi kineski „Sohu“.

Prema objašnjenju SAD, svrha ovih vojnih vežbi je povećanje kohezije i interoperabilnosti zemalja NATO-a. Međutim, kineski stručnjaci smatraju da je takva velika vežba sa nosačima aviona, najverovatnije usmerena protiv Rusije, a možda čak i ima veze sa nedavnim raketnim napadom na poljsku granicu.

Dakle, nakon što su SAD objavile vežbu, Rusija je odmah reagovala i objavila dve važne vesti.

Ministarstvo odbrane Rusije je saopštilo, da su sve raketne formacije opremljene savremenim sistemima „Iskander-M“.

Kineski analitičari naglašavaju, da ovaj napredni raketni sistem nema analoge u svetu, a opremanje raketnih snaga sa njima, značajno poboljšava njihove borbene sposobnosti.

Međutim, ovo nije jedini adut Rusije u odgovoru na vojne vežbe NATO-a. Drugi je takođe veoma značajan- 22. novembra porinut je novi ledolomac na nuklearni pogon.

Plovilo „Jakutija“ postalo je četvrti ledolomac projekta „22220“. Ovo plovilo je najveći i najmoćniji ledolomac na svetu, a uz njihovu pomoć, Rusija planira da održi Severni morski put, kao i da pošalje ekspedicije na Arktik.

„Neki analitičari veruju, da će lansiranje ovog ledolomca na nuklearni pogon, promeniti igru na Arktiku“, navode autori kineskog portala.

Pošto je predsednik Vladimir Putin lično, video-linkom pratio ceremoniju porinuća „Jakutije“, slobodno se može reći da su nuklearni ledolomci veoma važni za zemlju, jer će pomoći Rusiji da ojača svoj status velike arktičke sile.

Takođe, uz pomoć ovih moćnih mašina, Ruska Federacija će ubrzati razvoj Severnog morskog puta, što će joj doneti znatan profit i spasiti je od logističkih problema povezanih sa sankcijama.

Posetite naš kanal na „Telegramu“- Sve ono što drugi prećutkuju- OVDE

(Srpskidnevnik.com)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here