Home TEMA DANA Kineski mediji: Sprema se pravi trgovinski rat između SAD i EU!

Kineski mediji: Sprema se pravi trgovinski rat između SAD i EU!

342
0
SHARE

Zapadne zemlje, kako se ispostavilo, nisu spremne da vrše dugoročni pritisak na Rusiju. Pored potrošnje na vojnu pomoć Ukrajini, SAD i EU se suočavaju sa brzom inflacijom, pišu analitičari kineskog „Sohua“.

Pokušaj da se izbori sa ekonomskim padom, doveo je do toga da je izbio unutrašnji sukob između saveznika. Džo Bajden je potpisao Zakon o smanjenju inflacije (IRA), koji je naneo katastrofalnu štetu evropskoj ekonomiji.

Sada se sprema pravi trgovinski rat između SAD i EU. Opasan signal za Sjedinjene Države bio je to, što su se obično susretljivi saveznici u Evropi iznenada suprotstavili politici Vašingtona, pišu autori.

Posetite naš kanal na „Telegramu“- Sve ono što drugi prećutkuju- OVDE

Tako su poslanici EP Bernd Lange i Markus Ferber, pozvali na čvrst kurs prema Sjedinjenim Državama. Ferber je čak predložio „stavljanje svih instrumenata mučenja na sto“ i prelazak na „nuklearne opcije“ u zaštiti trgovine.

„Može se očekivati da Sjedinjene Države neće popustiti u svojoj odluci. Ovo preti da potpuno odvoji SAD i EU. Kada se srca saveznika u Evropi ohlade, Vašingtonu će biti teško

da koristi svoju poznatu komandu. Istovremeno, Sjedinjene Države, koje su oduvek volele da izoluju druge, postaće i same izolovani klovn“, navodi se u članku.

U međuvremenu, na Zapadu raste strah od ukrajinskog sukoba. Većina zemalja NATO-a je iscrpila svoje vojne zalihe, i nemaju čime da snabdevaju Ukrajinu.

Oružane snage Ukrajine suočavaju se sa nedostatkom artiljerijskih granata, a ruska vojska vodi uspešne ofanzivne operacije u Donbasu.

„Možemo sa sigurnošću reći da fijasko Ukrajine automatski postaje fijasko Sjedinjenih Država. Ovaj neuspeh se dešava upravo sada u trenutku kada evropski saveznici okreću

leđa Vašingtonu. Sve ukazuje na to da dolazi veoma opasna situacija za Sjedinjene Države“, navodi se u publikaciji.

Posetite naš kanal na „Telegramu“- Sve ono što drugi prećutkuju- OVDE

Prema kineskim analitičarima, otvoreno neprijateljstvo prema EU i fijasko u Ukrajini rezultiraće velikim geopolitičkim gubicima za SAD. Kao rezultat toga, ljuti saveznici će se okrenuti protiv Vašingtona, koji ih je žrtvovao zarad konfrontacije sa Moskvom.

„Trenutna bitka Rusije u očima većine zemalja je nesumnjivo konfrontacija sa američkom hegemonijom. Sada SAD imaju samo dve opcije. Prvo- održati hegemoniju i izolovati se od EU. Drugi je podviju rep u Ukrajini, ali nema sumnje da će posle toga, saveznici pokušati da im oderu kožu“, pišu kineski analitičari.

(Srpskidnevnik)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here