Home TEMA DANA IZRAEL OBJAVIO IZVEŠTAJ: Svet je na ivici tektonskih promena- MENJA SE GEOPOLITIKA...

IZRAEL OBJAVIO IZVEŠTAJ: Svet je na ivici tektonskih promena- MENJA SE GEOPOLITIKA PLANETE

443
0
SHARE

Izrael je objavio prvi izveštaj nacionalne obaveštajne službe u kome se navodi da je svet na ivici tektonskih promena koje će promeniti geopolitiku planete.

Izraelsko ministarstvo obaveštajnih službi pripremilo je izveštaj u kome se upozorava da se svet nalazi na ivici tranzicije ka novom globalnom poretku, objavio je Jerusalem post.

Dokument se definiše kao prvi izveštaj izraelske nacionalne obaveštajne službe.

Svet će se uskoro suočiti sa „serijom kriza koje će promeniti geopolitiku planete, ulogu tehnologije, ekonomski poredak i niz drugih disciplina, od zdravstva do energetike“, navodi se u dokumentu.

Među prednostima Izraela, ministarstvo je navelo energetsku otpornost, zahvaljujući otkriću velikih nalazišta prirodnog gasa na moru.

Tim od osam stručnjaka formulisao je preporuke o tome kako bi izraelska vlada mogla da vodi naciju kroz previranja i da sledi svoje strateške geopolitičke ciljeve, navodi Jerusalem post.

„Izrael će morati pažljivo da izbalansira dobre odnose sa SAD, sa vezama sa Rusijom i Kinom koje Vašington tretira kao rivale“, upozoravaju stručnjaci.

SAD optužuju Rusiju i Kinu za podrivanje takozvanog „poretka zasnovanog na pravilima“ i žele da svi njeni saveznici budu uključeni u njihovu strategiju za suprotstavljanje Moskvi i Pekingu.

Izrael, uprkos tome što ima decenijama star savez sa Vašingtonom, nije uveo sveobuhvatne ekonomske sankcije Rusiji zbog sukoba u Ukrajini i odbio je zahteve Kijeva za isporuku naprednih sistema naoružanja.

Istovremeno, očekuje se da će Kina u bliskoj budućnosti potpisati sporazum o slobodnoj trgovini sa Izraelom, prvi za region Bliskog istoka, prenosi RT.

Preporuke obaveštajne službe objavljene su u ponedeljak na zatvorenoj konferenciji kojoj su prisustvovali visoki izraelski odbrambeni i obaveštajni zvaničnici, prenosi Jerusalem post.

Generalni direktor Ministarstva obaveštajnih službi Aleks Dan rekao je da je novi izveštaj o proceni fokusiran na desetogodišnji period i da se razlikuje od prethodnih izveštaja njegovog odeljenja, koji su se odnosili na period od 20 godina, navodi Jerusalem post.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here