Home TEMA DANA IMUNOLOG JANKOVIĆ UPOZORIO SRBIJU: ČEKA NAS SCENARIO SEVERNE MAKEDONIJE!

IMUNOLOG JANKOVIĆ UPOZORIO SRBIJU: ČEKA NAS SCENARIO SEVERNE MAKEDONIJE!

729
0
SHARE

Potencijal za novo razbuktavanje epidemije koronavirusa postoji dokle god imamo osetljivu populaciju, kaže imunolog dr Srđa Janković. Trenutno smo, kako kaže, na „repu“ epidemije, što znači da postoje „džepovi“ u kojima se otkrivaju zaraženi, i to uglavnom bez simptoma.

Ističe da je distanca i dalje najvažnija mera, te da cilj sada nije sprovoditi restriktivne, nego integrisati preventivne mere u svakodnevni život, a to se najbolje postiže smanjenjem kontakata na neophodni minimum.

Na ovaj način rizik zaražavanja svodi se na minimum – kaže Janković.

Imunolog, koji i dalje nosi masku, kaže da će nastaviti to da čini i onda kada simbolično bude ukinuta epidemija, i to u situacijama u kojima je nošenje maske svrsishodno.

– Možda ćemo, kada se završe i epidemija i pandemija Kovida-19, imati novu svest o tome kada sve nošenje maske pomaže. Respiratorne infekcije nisu bezazlene, nije ni grip, stoga nije na odmet da se štitimo. Nadam se da ćemo integrisati preventivne mere protiv kapljičnih infekcija, bez obzira na to kako će se završiti priča o Kovidu-19 – navodi Janković za „Novo jutro“.

Kaže da drastično smanjenje kontakata i održavanje distance obezbeđuju da ne dođe do razbuktavanja epidemije, dok u suprotnom lako možemo da, ono što se trenutno dešava u Severnoj Makedoniji, vidimo kod nas.

– Ponovni uzlazni tok epidemije nije nemoguć – ističe imunolog.

Da li antitela garantuju zaštitu?

Na pitanje koje mučni mnoge – da li antitela garantuju da se osoba ne može zaraziti koronavirusa, dr Janković kaže da preciznog odgovora nema.

– To niko ne može da garantuje. Velika je verovtnoća da antitela štite i ona kod sličnih virusa uglavnom imaju zaštitnu ulogu. Antitela sigurno imaju određenu zaštitnu funkciju i

kod infekcija koronavirusa, međutim, još je prošlo jako malo vremena da bismo mogli da tvrdimo da je zaštita sto postotna i da je efikasna kod svake osobe. Postoje, ali su retke situacije, da se neko zarazi, preboli infekciju, ali da u njegovoj krvi, iz nekog razloga nema antitela – kaže imunolog.

Može li se ponovo zaraziti onaj ko je preležao koronavirus?

Na pitanje može li se, onaj ko je preležao koronavirus, zaraziti ponovo, dr Janković odgovara potvrdno, ističući da su u praksi zabeleženi ovakvi slučajevi, ali bez potvrde da li je virus nestao iz organizma pa opet došao iz spoljašnje sredine, ili je samo zaostao u organizmu.

– Koronavirusi su RNK virusi, što znači da nemaju mehanizam da ostanu latentno prisutni, da ne mogu da se uspavaju i pritaje u našem organizmu, ali mogu neko vreme da ostanu i nakon što simptomi prestanu – objašnjava Janković.

(Pink.rs)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here