Home TEMA DANA IGRA ZA NOVE USTUPKE SE NASTAVLJA: POSLE REŽIJE NA SEVERU KOSOVA, EU...

IGRA ZA NOVE USTUPKE SE NASTAVLJA: POSLE REŽIJE NA SEVERU KOSOVA, EU ZOVE BEOGRAD I PRIŠTINU U BRISEL NA “DOGOVOR”

443
0
SHARE

Šef diplomatije EU Žosep Borelj i specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak su u telefonskim kontaktima s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom takozvanog Kosova Aljbinom Kurtijem.

Cilj razgovora je hitno spuštanje tenzija na severu KiM i eventualno održavanje sastanka Vučića i Kurtija u Briselu, saznaje Tanjug.

„Specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak se vratio iz Beograda u Brisel i svi naši napori su usmereni na spuštanje tenzija i povratak dijalogu“, rečeno je za Tanjug u diplomatskim izvorima u Briselu.

U EU napominju da su spremni da posreduju dijalogu dva lidera koji bi se održao u Briselu, a čija bi osnovna tema bila rešavanje trenutne situacije na KiM.

Pratite nas na mreži “Telegram” na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Kada je reč o primeni Briselskog sporazuma, u krugovima bliskim šefu diplomatije EU za Tanjug naglašavaju da su svi do sada postignuti dogovori u dijalogu Beograda i Prištine na stolu i da ih niko nije povukao.

Dodaje se da su EU, ambasadori Kvinte i SAD potpuno jedinstveni u svojoj poruci da je u interesu i Beograda i Prištine da se situacija na terenu smiri, a da su u suprotnom obe strane na gubitku.

Vučić dobio nov predlog

EU uputila predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću nov predlog za razrešenje napetosti na KiM.

Vučić je u utorak izjavio, nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost, da je dobio predlog od zemalja Kvinte i EU za razrešenje napetosti na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak, nastalih zbog ukidanja registarskih oznaka iz Srbije, a koji je odbio.

Prema rečima Vučića, Srbiji je tada ponuđen kompromis, kako je rekao, malo više na strani Srbije, ali da prihvati odluku Prištine. “E, neću i tako će ostati”, rekao je predsednik Srbije i ponovio da nije reč o kompromisu i da nema više ucenjivanja Srbije.

Međutim, kako prenose agencije, danas je Vučiću upućen nov predlog.

Kako se navodi, šef diplomatije EU Žosep Borelj i specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak su u telefonskim kontaktima sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i s premijerom tzv. Kosova Aljbinom Kurtijem.

Cilj je hitno smirivanje napete situacije na severu Kosova i Metohije i eventualno održavanje sastanka Vučića i Kurtija u Briselu, saznaje Tanjug iz izvora u EU.

”Specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak se vratio iz Beograda u Brisel i svi naši napori su usmereni na spuštanje tenzija i povratak dijalogu”, rečeno je Tanjugu u diplomatskim izvorima u Briselu.

U EU napominju da su spremni da posreduju dijalogu dva lidera koji bi se održao u Briselu, čija bi osnovna tema bila rešavanje trenutne situacije na KiM.

Kada je reč o primeni Briselskog sporazuma, u krugovima bliskim šefu diplomatije EU za Tanjug naglašavaju da su svi do sada postignuti dogovori u dijalogu Beograda i Prištine ”na stolu” i da ih ”niko nije povukao”.

Dodaje se da su EU, ambasadori Kvinte i SAD potpuno jedinstveni u svojoj poruci da je u interesu i Beograda i Prištine da se situacija na terenu smiri, a da su u suprotnom obe strane na gubitku.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here