Home TEMA DANA HAOS U KAZAHSTANU- U TOKU DRŽAVNI UDAR: OSAM POGINULIH, 317 POVREĐENIH POLICAJACA-...

HAOS U KAZAHSTANU- U TOKU DRŽAVNI UDAR: OSAM POGINULIH, 317 POVREĐENIH POLICAJACA- ULAZE SUROVI RUSKI SPECIJALCI- POČINJE ČIŠĆENJE!

793
0
SHARE

Protesti u Kazahstanu počeli su prvih dana nove godine. Stanovnici Žanaozena i Aktaua izašli su na mitinge protestujući zbog dvostrukog poskupljenja gasa, što je Ministarstvo energetike obrazložilo činjenicom da su od 1. januara cene počele da se formiraju na elektronskim berzama na osnovu ponude i potražnje. Protesti i sukobi su nastavljeni i danas.

Tokajev je naložio da se formira komisija za proučavanje situacije, a ona je 4. januara objavila da je spremna da ispuni glavni zahtev demonstranata i smanji cene gasa.

Međutim, protesti su se proširili i na druge gradove, sa zahtevom da predsednik Kasim Žomart Tokajev podnese ostavku.

Tokom nereda u Kazahstanu poginulo je osam policajaca i pripadnika nacionalne garde, dok je 317 povređeno, javljaju lokalni mediji, pozivajući se na MUP.

Rusija je počela da šalje svoje specijalne jedinice u Kazahstan, javljaju ruski mediji.

Specijalci ruske privatne vojne kompanije poslati su u Kazahstan da uzmu pod zaštitu najvažnije ruske objekte, uključujući i vojne, koji se nalaze u ovoj zemlji.

U ovom trenutku je poznato da bi pripadnici ruskog PMC-a pre svega trebalo da preuzmu kontrolu nad kosmodromom Bajkonur, preneli su novinari projekta Var Gonzo.

„PMC iz Ruske Federacije mogu da uzmu Bajkonur pod zaštitu. Ovo izveštavaju izvori projekta, bliski rukovodstvu jednog od ruskih PMC-a.

Sada se regrutuje osoblje za poboljšanje bezbednosti kosmodroma i drugih strateških objekata u Kazahstanu. To je povezano sa masovnim protestima i neredima u zemlji “, saopšteno je.

POSETITE NAŠ KANAL NA“ TELEGRAMU“- SVE ONO ŠTO SVI DRUGI PREĆUTKUJU: OVDE

Trenutno postoji rizik da demonstranti, koji su već naoružani malokalibarskim oružjem i koji kontrolišu vojnu opremu, mogu da zauzmu strateške civilne i vojne objekte i dobiju pristup poverljivim podacima, pošto su vlasti potpuno izgubile kontrolu nad situacijom u država.

Sudeći po trenutnoj situaciji u Kazahstanu, iza protesta koji su već doveli do državnog udara stoje strane obaveštajne strukture, pošto demonstranti, iako ne preduzimaju drastične mere, već kontrolišu televiziju, pristup internetu i niz državnih objekata.

S tim u vezi, informacija o slanju ruskih PMC-a u Kazahstan izgleda prilično uverljivo, međutim, ruska strana ove podatke zvanično ne potvrđuje.

POSETITE NAŠ KANAL NA“ TELEGRAMU“- SVE ONO ŠTO SVI DRUGI PREĆUTKUJU: OVDE

Strani analitičari procenjuju da je Rusija već pripremila regularne specijalne jedinice koje će ući u Kazahstan ukoliko situacija eskalira i izmakne kontroli.

Avion sa specijalcima iz ruske privatne vojske Vagner sleteo je u Almati.

Pre nekoliko sati na aerodrom u Almati, pre nego što su demonstranti zauzeli vazdušnu luku, sleteo je ruski avion Il-76, sa oko 300 specijalaca privatne vojne kompanije Vagner.

Vojni specijalisti će morati da očiste teritoriju grada od radikala kako bi povratili kontrolu nad njim, navode lokalne Telegram-zajednice.

POSETITE NAŠ KANAL NA“ TELEGRAMU“- SVE ONO ŠTO SVI DRUGI PREĆUTKUJU: OVDE

Prema rečima ruskog politikologa Stanislava Belkovskog, glavni zadatak ruskih specijalaca biće da zaštite kosmodrom Bajkonur od zauzimanja radikala, pošto postoje informacije da demonstranti nameravaju da preuzmu kontrolu nad ovim objektom.

To bi pružilo mogućnost ne samo za lansiranje svemirskih letelica, nego i za gotovo

potpunu kontrolu nad letelicama u orbiti planete. To važi i za vojne svemirske satelite Rusije.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here