Home TEMA DANA GOREĆE SEVERNA AFRIKA: GENERAL HAFTAR BOMBARDOVAO TURKE!

GOREĆE SEVERNA AFRIKA: GENERAL HAFTAR BOMBARDOVAO TURKE!

1057
0
SHARE

Borbena avijacija Libijske nacionalne armije, generala Halife Haftara izvela je seriju napada na plaćenike iz Sirije i turski komandni štab u gradu Misurat, 200 kilometara istočno od Tripolija, saopštila je televizija „Skaj njuz Arabija“.

Prema podacima vojnih izvora televizije, na meti avijacije bio je vazduhoplovni koledž koji su, kako se tvrdi, sirijski plaćenici i turska vojska pretvorili u bazu. Napad je bio nanesen i na skladište sa oružjem i municijom u Misuratu.

Osim toga, zvanični predstavnik Libijske nacionalne armije, general-major Ahmed el Mismari saopštio je da je osam boraca Haftarove vojske poginulo u sukobu sa snagama Vlade nacionalnog spasa Faiza Saradža.

„Osam vojnika libijske vojske bilo je ubijeno, dok su odbijali napad militanata iz Tripolija“, rekao je El Mismara, naglasivši da su oni poginuli tokom napada jedinica Vlade nacionalnog jedinstva na bazu El Vatija koju kontroliše Libijska nacionalna armija (oko 100 kilometara jugozapadno od Tripolija). Po njegovim rečima, napad je bio odbijen, dok su protivniku bili naneti veliki gubici.

El Mismari je opet obećao da će glavni grad biti ponovo vraćen libijskom narodu.

„Od danas očekujte prijatna iznenađenja. Drugo neću ništa reći“, naglasio je El Mismari.

Podsetimo, ranije je general Halifa Haftar saopštio da raskida sve političke sporazume i preuzima vlast u zemlji.

Libijski sukob

U Berlinu je 19. januara održana međunarodna konferencija o Libiji, na kojoj su učestvovali lideri Rusije, Nemačke, Francuske, Sjedinjenih Američkih Država, Turske,

Egipta i drugih zemalja, kao i Evropske unije i Ujedinjenih nacija.

Premijer Vlade nacionalnog jedinstva Libije Fajez Saradž i komandant Libijske nacionalne armije Halifa Haftar prisustvovali su samitu, iako ni tamo nije došlo do organizacije direktnih pregovora između njih.

Glavni rezultat Berlinske konferencije je poziv za prekid vatre u Libiji i obaveza da se sukobljene strane uzdrže od mešanja u sukob, poštujući embargo na oružje stranama u sukobu. Osim toga, učesnici sastanka su predložili da se osnuje odbor za kontrolu poštovanja prekida vatre.

(Sputnjik)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here