Home TEMA DANA GLAVNI RUSKI BEZBEDNJAK UPOZORAVA: PRETI KATASTROFA I NOVI GRAĐANSKI RAT

GLAVNI RUSKI BEZBEDNJAK UPOZORAVA: PRETI KATASTROFA I NOVI GRAĐANSKI RAT

533
0
SHARE

Avganistanu preti katastrofa i novi građanski rat ako nove vlasti ne uspeju da normalizuju situaciju, izjavio je sekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev.

„Ako nove vlasti u Kabulu ne uspeju da normalizuju situaciju i ako međunarodna zajednica ne pruži efikasnu podršku avganistanskom narodu – događaji bi mogli da se razvijaju po katastrofalnom scenariju, uključujući novu rundu građanskog rata, opšte siromaštvo stanovništva i glad.

U Avganistanu se danas razvija neviđeno teška situacija, kako u vojno-političkom, tako i u društveno-ekonomskom smislu“, upozorio je Patrušev na sastanku sekretara Saveta bezbednosti zemalja ZND u Moskvi.

Takođe je dodao da je neophodno sprečiti moguće pokušaje Sjedinjenih Američkih Država i njihovih saveznika da se učvrste na prostoru Zajednice nezavisnih država.

„Posebno je važno sprečiti da Avganistan ponovo postane poligon za nepromišljene geopolitičke avanture spoljnih igrača. Imam u vidu pre svega pokušaje SAD i njihovih saveznika da se pod izgovorom pogoršanja situacije u toj zemlji učvrste u regionu, uključujući i prostor ZND. Takve inicijative treba suzbijati u skladu sa odlukama koje su već donete na najvišem nivou“, naglasio je Patrušev.

Talibani su 6. septembra objavili da je i Pandžšir, poslednja od 34 avganistanske provincije, prešao pod njihovu kontrolu. Sledećeg dana objavljen je sastav privremene vlade Avganistana: na njenom čelu je Muhamed Hasan Ahund, koji je tokom prve vladavine Talibana bio ministar spoljnih poslova i nalazi se pod sankcijama UN.

POSETITE NAŠ KANAL NA“ TELEGRAMU“- SVE ONO ŠTO SVI DRUGI PREĆUTKUJU: OVDE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here