Home TEMA DANA FRANCUZI OTKRILI: OVO SU TRI „BURETA BARUTA“ U EVROPI GDE MOŽE IZBITI...

FRANCUZI OTKRILI: OVO SU TRI „BURETA BARUTA“ U EVROPI GDE MOŽE IZBITI VELIKI RAT!

987
0
SHARE

Francuski list „Uest Frans“ napravio je listu evropskih regiona u kojima bi mogao izbiti veliki rat – „bure baruta“ je, između ostalih, i Bosna i Hercegovina.

Prema navodima autora članka Fabiena Kazenava, u Evropskoj uniji se poslednjih nedelja sve više strahuje da će na pragu kontinenta izbiti oružani sukob – situacija u regionu se zahuktava zbog hiljada migranata iz Južnog Kurdistana koji su skupljaju na granici Poljske i Belorusije.

Varšava ne pušta izbeglice sa Bliskog istoka na teritoriju Evropske unije, podseća novinar i dodaje da je Poljska na svojim istočnim granicama rasporedila oko 15.000 vojnika koji pružaju podršku graničarima i policiji.

Prema rečima Kazenava, strane se međusobno optužuju za migrantsku krizu, a „radikalizacija učesnika u konfrontaciji može dovesti do slučajnog incidenta sa poljskim, litvanskim, letonskim ili beloruskim vojnicima“.

Novinar je ubeđen da je još jedna tačka intenzivne napetosti na karti Evrope – granica

između Rusije i Ukrajine. Prema njegovim rečima, u slučaju rata u Donbasu Moskva se može zauzeti za Donjecku i Lugansku narodnu republiku (DNR i LNR).

U scenariju koji je „katastrofalan“ po Kijev, ruska vojska će, smatra Kazenav, formirati tampon zonu ne samo za zaštitu Donjecka i Luganska, nego i za bezbednost Krima.

Postoji zabrinutost i zbog mogućeg građanskog rata u Bosni i Hercegovini. Prema rečima autora članka, 1995. godine krvoproliće je okončano Dejtonskim sporazumom koji je podelio državu na Federaciju BiH i Republiku Srpsku, međutim, tu krhku strukturu mogu narušiti nacionalistička raspoloženja u različitim delovima zemlje, zaključuje novinar.

POSETITE NAŠ KANAL NA“ TELEGRAMU“- SVE ONO ŠTO SVI DRUGI PREĆUTKUJU: OVDE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here