Home TEMA DANA FRANCUSKI MINISTAR EKONOMIJE NAJAVLJUJE PROPAST: OVO JE KRIZA KAO U VREME „VELIKE...

FRANCUSKI MINISTAR EKONOMIJE NAJAVLJUJE PROPAST: OVO JE KRIZA KAO U VREME „VELIKE DEPRESIJE“ 1929!

1036
0
SHARE

Francuska, druga najveća ekonomija Evropske unije (pre Brekita to je bila Velika Britanija), suočena je sa ekonomskom krizom koja se može uporediti samo sa Velikom depresijom 1929. godine, upozorio je ministar ekonomije i finansija Bruno Le Maire izneo je planove vlade za ublažavanje štete.

„Francuska vlada neće dozvoliti da vodeći konglomerati naše industrije nestanu u dimu samo zato što postoji ekonomska kriza veličine kakve bez presedana, nema još od Velike depresije 1929. na Zapadu“, rekao je Bruno Le Maire u intervjuu France Info-u u Utorak.

Ministar je razgovarao o načinima na koje francuskim preduzećima može pomoći da prebrode ekonomsko usporavanje koje je pogoršala pandemija Covid-19 i šta Pariz očekuje od njih.

Na primer, upozorio je privatne kompanije da budu oprezne u isplati dividende i pozvao banke da pokažu nacionalnu solidarnost i dobrovoljno omoguće pojedincima koji se bore da odlože svoje isplate kredita.

„Sada nam je potreban ekonomski patriotizam više nego ikad ranije“, rekao je ministar ekonomije i finansija Bruno Le Maire.

Francuska je izdvojila 45 milijardi evra za rešavanje krize, ali to će biti samo polazna tačka, rekao je ministar ekonomije i finansija.

Velika depresija 1929. pogodila je Francusku kasnije i manje teško nego, tada u Sjedinjenim Državama i drugim nacijama.

Njeni efekti su se, međutim, osetili tokom 1930-ih i podsticali antivladine osećaje, koji su prerasli u krizu i nerede u februaru 1934.

Trenutno se u Francuskoj nalazi treća faza pandemije.

Najavljeno pozitivno revidiranje trajaće najmanje 15 dana u izolaciji.

Naučni savet okupljen radi borbe protiv epidemije koronavirusa, koji se sastao u ponedeljak, 23. marta i utorka 24. delio je svoje preporuke za izolaciju najmanje 6 nedelja.

Zatvorena od 17. marta, Francuska biće primorana da čeka do 28. aprila 2020. godine.

(Vestinet.rs)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here