Home TEMA DANA FOREIGN POLICY: PANDEMIJA JE POČELA DA RUŠI GLOBALIZACIJU I ZAPAD! OVO SE...

FOREIGN POLICY: PANDEMIJA JE POČELA DA RUŠI GLOBALIZACIJU I ZAPAD! OVO SE DEŠAVA..

1023
0
SHARE

Pandemija koronavirusa dovešće do zaustavljanja globalizacije, zalasku liderstva SAD, porostu nacionalističkih raspoloženja i nastanku održivijeg svetskog ekonomskog sistema – objavio je  Foreign Policy koji se pozvao na 12 „vodećih međunarodnih eksperata“.

Jedan od njih – profesor međunarodnih odnosa na Harvardskom univerzitetu Stiven Volt ocenio je:

„COVID-19 će ubrzati prelazak vlasti i uticaja  sa Zapada na Istok. Pandemija će ojačati države i nacionalistička raspoloženja. Vlade svih tipova posezaće za vanrednim merama u borbi sa krizom i mnoge od njih neće hteti, kad kriza prođe, da se rastaju sa svojim novim ovlašćenjima“.

Po njegovim rečima. Južna Koreja i Singapur su perfektno odreagovali na pandemiju, a Kina je dopustila greške samo u ranoj fazi.

Kao pravi Amerikanac, Volt zaključuje:

„COVID-19 će dovesti do formiranja manje otvorenog, manje prosperitetnog i manje slobodnog sveta“.

Direktor britanskog Kraljevskog instituta za međunarodne odnose Robin Niblet smatra da pandemija koronavirusa može „slomiti kičmu kamili ekonomske globalizacije».

On smatra da se svet neće ponovo vratiti ideji „globalizacije za sve“.

Profesor politikologije i međunarodnih odnosa na Prinstonskom univerzitetu Džon Ikenberi deli isti tip pesimizma:

„Nacionalisti i antiglobalisti, kineski `jastrebovi`, čak i liberalni internacionalisti – svi će u ovome što se događa naći nove dokaze  pravilnosti svojih pogleda. Ako se uzmu u obzir ekonomske štete i socijalni kolaps, teško da je nadalje moguće nešto drugo osim kretanja ka nacionalizmu i suparništvu velikih sila“.

Profesor Harvardskog univerziteta Džozef Naj iskoristio je priliku da kaže da nova strategija nacionalne bezbednosti Donalda Trampa, proglašena 2017-te, ne odgovara realnosti, a da je pandemija koronavirusa to samo razotkrila.

„COVID-19 je već pokazao da nećemo uspeti da pod našu strategiju podvedemo novi svet“.

Zamenik direktora Međunarodnog instituta za strateške studije Kori Šejk ide i dalje i naglašava da će SAD posle pandemije prestati da budu u ulozi međunarodnog lidera.

Šejk veruje da je za to kriv sam zvanični Vašington:

„Naša vlada je prodemonstrirala svoj neinteligentni egoizam i netalentovanu tupoglavost. Vašington je pao na testu za liderstvo“.

(Fakti)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here