Home TEMA DANA EVROPSKE ZEMLJE VRAĆAJU RESTRIKTIVNE MERE I KARANTIN- EVO ŠTA ČEKA I SRBIJU..

EVROPSKE ZEMLJE VRAĆAJU RESTRIKTIVNE MERE I KARANTIN- EVO ŠTA ČEKA I SRBIJU..

908
0
SHARE

Posle više sedmica stabilne situacije, pandemija se prošle nedelje ubrzala, a broj zaraženih u svetu premašio je 31 milion.

Prethodnih dana virus se posebno ubrzano širio po Evropi. U strahu da bi drugi, jesenji talas mogao da bude i smrtonosniji od prvog, pojedine evropske države vraćaju restriktivne mere, a neke razmatraju i ponovno uvođenje karantina.

Nekadašnje evropska žarišta ponovo beleže rekordne brojke – sa čak 13.500 slučajeva u 24 sata Francuska je zabeležila najveći dnevni broj zaraženih od početka pandemije. Nešto sporijim tempom ali sa tendencijom rasta virus se širi i Italijom, od koje je trenutno teže pogođena Španija.

I pored naglog rasta broja zaraženih, građani protestuju na ulicama Madrida, zbog zabrane kretanja u šest najsiromašnih četvrti.

“Ovo je nečuveno! Nas koji živimo u najsiromašnijem delu grada optužuju da smo odgovorni za širenje virusa. Dozvoljavaju nam da idemo u bogataške četvrti da ih služimo, ali ovde gde živimo nam ograničavaju kretanje”, kaže stanovnik Valensije, muzičar Serđo.

Protest u prestonici Velike Britanije, zbog zabrane okupljanja više od šest osoba završen je sukobom policije i okupljenih i hapšenjem 32 demonstranta.

Zbog najvećeg rasta zabeleženog još od početka maja, britanske vlasti najavljuju i restriktivnije mere, a razmatra se i ponovno uvođenje karantina.

“Kada bi se svi pridržavali propisanih mera, mogli bismo da izbegnemo uvođenje karantina na naionalnom nivou, ali naravno da moramo biti spremni i na taj senario, ukoliko to bude neophodno. Iako to ne želim, ne isključujem tu mogućnost”, izjavio je britanski ministar zdravlja Met Henkok.

Uvođenje vanrednog stanja najavljuje i Češka, u kojoj se virus širi dramatičnom brzinom – prethodne sedmice veći rast epidemiolške krive imala je samo Španija.

“Jednostavano, koronavirus se vratio. Raste u celoj evropi, u našoj zemlji možda i najvećom brzinom, moramo da učinimo sve što je u našoj moći da to zaustavimo”, kaže premijer Češke Andrej Babiš.

I dok se najveći deo starog kontinenta suočava sa rapidnim rastom broja zaraženih, Švedska, koja je bila kritikovana zbog svoje opuštene strategije borbe protiv pandemije, danas beleži jednu od najnižih stopa rasta u Evropi.

Glavni švedski epidemiolog Anders Tegnel ipak je oprezan i kaže da je još rano za zaključke, budući da se evropske zemlje nalaze u različitim fazama pandemije.

(N1)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here