Home TEMA DANA EU DOŽIVLJAVA TEŽAK UDAR- „Le Figaro“: Nova pretnja ostavlja Evropu bez fabrika!

EU DOŽIVLJAVA TEŽAK UDAR- „Le Figaro“: Nova pretnja ostavlja Evropu bez fabrika!

519
0
SHARE

SVE više evropskih proizvodnih kompanija odlučuje da prenese svoje investicije iz Evropske unije (EU) kako bi započele poslovanje u SAD.

Uticajni francuski list Le Figaro uz ovo je naveo da je za sve mamac postao američki Zakon o smanjenju inflacije koji obezbeđuje državne subvencije proizvođačima koji koriste ekološki prihvatljive tehnologije i posluju u SAD.

List ukazuje da je to «nova pretnja konkurentnosti celokupne evropske industrije, koja je u ovom trenutku već ozbiljno pogođena energetskom krizom». I dodaje:

„Neki to vide kao opasnost od novog talasa masovne deindustrijalizacije Evrope u interesu Sjedinjenih Država. Pogotovo što su SAD svom Zakonu o smanjenju inflacije pridodali Zakon o čipovima kojim subvencionišu industriju mikroprocesora u Sjedinjenim Državama“.

Šef Unije francuskih preduzetnika (Medef) Žofrua Ru de Bezie, je 8. decembra izjavio, da Sjedinjene Države s druge strane nemaju tih problema, pošto su cene gasa i struje u toj

zemlji i dalje stabilne, za razliku od Evrope, gde su cene, naprotiv, znatno porasle.

– Sve to ozbiljno utiče na konkurentnost evropskih proizvođača i daje prednost američkom tržištu, upozorio je i zatražio da EU preduzme mere za podršku biznisu slične američkom Zakonu o smanjenju inflacije.

Evropski proizvođači se zaista sele u Sjedinjene Države zbog energetske krize, objavio je The Wall Street Journal. Naveo je da to zbog povećanja cena gasa najviše čine evropske hemijske kompanije, proizvođači čelika i veštačkih đubriva.

Posetite naš kanal na „Telegramu“- Sve ono što drugi prećutkuju- OVDE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here