Home TEMA DANA ESKALACIJA SUKOBA U RATU JERMENIJE I AZERBEJDŽANA- RUSIJA I TURSKA ULAZE U...

ESKALACIJA SUKOBA U RATU JERMENIJE I AZERBEJDŽANA- RUSIJA I TURSKA ULAZE U RAT!?

1879
0
SHARE

Sukob između Jermenije i Azerbejdžana u oblasti Nagorno-Karabaha nastavljen je i danas, a svaka eskalacija umešala bi Tursku i Rusiju u sukob.

Podsetimo, Rusija ima odbrambeni savez s Jermenijom, a Turska podržava svoju etničku zajednicu u Azerbejdžanu, piše Rojters.

Vlasti regiona Nagorno-Karabah u Azerbejdžanu s većinskim jermenskim stanovništvom tvrde da je stradalo 85 njihovih vojnika poginulo u sukobima sa azerbejdžanskim snagama.

Ranije je iz Azerbejdžana saopšteno da je Jermenija prvog dana pretprela velike gubitke – 550 poginulih i ranjenih.

Konačan broj žrtava na obe strane još niko nije uspeo da utvrdi, kao ni gubitke u naoružanju.

Turska je rešena da pomogne Azerbejdžanu da “povrati svoje okupirane teritorije” u Nagorno-Karabahu, rekao je danas predstavnik turskog predsedništva.

“Turska će biti u potpunosti angažovana u pružanju pomoći Azerbejdžanu da povrati svoje okupirane teritorije i odbrani svoja prava i interese prema međunarodnom pravu”, rekao je direktor komunikacija turskog predsedništva Fahretin Altun.

Navodeći da Azerbejdžan samo hoće da osigura bezbednost civilnih populacija kod linije fronta i da oslobodi svoje okupirane teritorije on je ocenio da svet ne može da dozvoli da se “u ime takozvanog principa neutralnosti na isti nivo stavljaju agresor i oštećena strana”.

Turska smatra da Jermenija okupira Nagorno-Karabah preko separatista neprijateljskim prema Bakuu koji su u toj oblasti proglasili republiku 1991. godine posle raspada Sovjetskog Saveza.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan je ranije pozvao na kraj jermenske “okupacije” Nagorno-Karabaha da bi se prekinuli sukobi u kojima se suprotstavljaju separatisti koje podržava Jermenija sa azerbejdžanskim snagama.

Izjava iz turskog predsedništva usledila je neposredno pošto je Kremlj pozvao Ankaru da se uzdrži od “dolivanja ulja na vatru” i da radi na uspostavljanju mira u Nagorno-Karabahu, gde je u borbama od nedelje poginulo skoro 100 ljudi.

Evropska unija juče je ocenila situaciju u Nagorno-Karabahu “jako zabrinjavajućom” i svako mešanje u tom regionu “neprihvatljivim”.

(Beta, B92)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here