Home TEMA DANA Eskalacija situacije! Hazin otkriva: Zapad pokrenuo opasan udar- Izdaja Rusije iznutra

Eskalacija situacije! Hazin otkriva: Zapad pokrenuo opasan udar- Izdaja Rusije iznutra

461
0
SHARE

Rublja na kraju godine gubi poziciju u odnosu na dolar i evro. Ekonomista Mihail Hazin, je u tome video uticaj Sjedinjenih Država i rad liberala unutar Rusije.

Kurs rublje je u opadanju poslednjih nedelja decembra. Na aukcijama Moskovske berze u petak, dolar je porastao iznad 72 rublje, što je bio maksimum od 29. aprila. Evro se tog dana približio 77 rubalja, što je takođe maksimum za nekoliko meseci.

Prema Hazinu, na položaj rublje utiču SAD, ali se ne radi o „spuštanju“ inflacije zapadne ekonomije na Rusiju, već o suštinski drugačijem i globalnijem procesu.

„To je sasvim druga stvar. Činjenica je, da su Nabiulina i Siluanov dobili komandu, da sruše rusku ekonomiju, ali nisu uspeli. Štaviše, oni su pre nekoliko nedelja objavili izveštaj, koji sugeriše da je obim investicija u rusku ekonomiju povećan, u odnosu na prethodnu godinu. Ovde su, očigledno, dobili instrukcije iz Vašingtona, pa su iz tog razloga odlučili da organizuju malu paniku zbog kolapsa rublje, kako bi ubrzali odliv kapitala“, izjavio je Hazin.

Stručnjak tvrdi, da kretanje dolara na psihološki značajan nivo od 75 rubalja, provocira liberalni tim na čelu finansijsko-ekonomskog bloka u Rusiji.

On to smatra posledicom stabilnosti ruske ekonomije pod pritiskom Zapada, pod kojim ona ne samo da nije propala, već je počela da povećava tako važne pokazatelje kao što su investicije.

Da bi se preokrenuo trend koji je pozitivan za Rusku Federaciju, pokrenuta je da eskalacija situacije na deviznom tržištu.

Analitičari depresijaciju rublje objašnjavaju dejstvom zapadnih sankcija, pre svega na glavne pozicije ruskog izvoza (nafta i gas). Takođe, ruska valuta može biti pod pritiskom pokazatelja trgovinskog bilansa uz povećanje paralelnog uvoza, uz smanjenje izvoza i špekulativne aktivnosti.

Učesnici na deviznom tržištu nastoje da ostvare profit do kraja godine, ali već krajem decembra – početkom januara, rublja bi mogla da povrati deo svojih pozicija zbog povećane potražnje za ruskom valutom.

Webtribune.rs

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here