Home TEMA DANA Dr NESTOROVIĆ PONOVO ŠOKIRA: „SZO NEMA POJMA, NEĆE BITI DRUGOG TALASA VIRUSA!...

Dr NESTOROVIĆ PONOVO ŠOKIRA: „SZO NEMA POJMA, NEĆE BITI DRUGOG TALASA VIRUSA! JA SAM IMAO KORONU!“

1261
0
SHARE

Svetska zdravstvena organizacija od vikenda se oglasila dva puta najavljujući drugi talas novog korona virusa, podupirući te navode, između ostalog, primerima iz Kine i Južne Koreje.

Tim povodom smo se obratili članu Kriznog štaba prof. dr Branimiru Nestoroviću, koji je odavno ocenio da će kraj epidemiji u Srbiji doći u periodu između 1. i 15. juna.

Na pitanje o tome da li je promenio stav odgovara odlučno.

– Naravno da nisam, sad sam sigurniji nego ikad da će nestati. Nema drugog talasa ni u jednoj zemlji. Češka se otvorila, nema drugog talasa. Džordžija u Americi, Austrija, Slovenija se otvorila… Gde je drugi talas?

Kina loš primer, importovani slučajevi zaraze

– Kina nije dobar primer. To su importovani slučajevi. Oni su završili epidemiju, pa su im iz Amerike dolazili Kinezi, koji su se u Americi inficirali – kaže dodajući da je reč o studentu iz Njujorka koji je inficirao čak 70 ljudi, te da su juče imali tek 11 pozitivnih na Kovid 19:

– Južna Koreja isto tako. Singapur i Australija će uskoro proglasiti kraj epidemije. To je potpuno besmislena priča. U Engleskoj su nedavno naučnici sa Oksforda rekli da neće stići

da naprave vakcinu, jer virus takvom brzinom iščezava da neće moći da je isprobaju. Šansa da je naprave već im je sa 80 odsto pala na 50 odsto.

Ocenjuje za Telegraf.rs da je mišljenje većine ozbiljnih da se virusu približava kraj, te da to ima veze s tim što je virus veštački, a pre svega, zbog toga što je bilo takozvanog editovanja RNK.

– Nema mnogo elemenata za drugi talas, nigde ga nije bilo. Virus traje dva meseca intenzivno i onda naglo pada – insistira na pravilnosti utvrđenoj na početku:

– U Singapuru su napravili model koji predviđa da će virus do septembra nestati, u Americi do kraja oktobra i da neće biti drugog talasa. Još marta meseca su Italijani iz

Firence pokazali da on ima neke nukleotide ubačene, to se zove editovanje RNK, koji mu baš ne pripadaju, u sklopu one priče da je virus modifikovan.

I oni su rekli da ti virusi inače brzo nestaju, a ovi koji su editovani još brže. I uporedivi su sa Sarsom i Mersom, koji su brzo nestali. Meni ta priča o drugom talasu liči da se nadaju da će biti vakcine.

Na pitanje o tome da li je moguće, kako navodi deo stručnjaka, takođe iz Kriznog štaba, da se preko leta pojavljuju sporadični slučajevi, pa da se ti sporadični u jesen „nagomilaju“, te da to ne bude drugog talasa, već da se desi nešto slično onome što se dešava u Kini, Nestorović odgovara da mu takav scenario ne deluje verovatno.

– Ne znam ko bi nama mogao da dođe kao importovan slučaj. U Evropi ga neće biti. Teoretski, jedino ako bi neko iz Latinske Amerike došao, ali pošto sada nema aviona, ljudi malo putuju, šansa je mala – kaže dodajući da nije verovatno ni da to bude u slučaju povratka putnika iz naše zemlje koji se usude da pređu granicu kako bi letovali na moru.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here