Home TEMA DANA „Dejli ekspres”: Rusija će igrati tajnim adutom i Zapadu prirediti „svemirski Perl...

„Dejli ekspres”: Rusija će igrati tajnim adutom i Zapadu prirediti „svemirski Perl Harbor”

540
0
SHARE

Kolumnista „Dejli ekspresa“ i stručnjak za međunarodne odnose, Brendon Vajhert, rekao je da će Rusija igrati tajnim adutom i prirediti Zapadu „kosmički Perl Harbor“, ako se odnosi između stranaka pogoršaju.

Pre izvesnog vremena na kosmodromu „Pleseck“ lansirana je raketa-nosač „Sojuz-2.1v“ sa dva vojna satelita. Prema Vajhertu, rusko Ministarstvo odbrane lansira tajne satelite u nisku orbitu Zemlje, što može postati jak adut Moskve u konfrontaciji sa Zapadom.

Brendon Vajhert je primetio da bi se u odnosima Rusije i Zapada mogao desiti još jedan krug tenzija. U tom kontekstu, SAD i njihovi saveznici treba da obrate posebnu pažnju, na ruske satelite koji se lansiraju u nisku Zemljinu orbitu.

Ekspert smatra da ove letelice ne mogu biti samo obični komunikacioni ili nadzorni sateliti, već mnogo ozbiljniji vojni uređaji.

Rusija, prema mišljenju analitičara, ima tehničke mogućnosti koje joj omogućavaju da Zapadu uredi „svemirski Perl Harbor“.

Ovo je svojevrsni „kec u rukavu“ za Kremlj, koji se može iskoristiti u slučaju ozbiljne eskalacije u odnosima sa Sjedinjenim Državama i njihovim partnerima.

„Sateliti koje je Rusija lansirala u visoku Zemljinu orbitu, možda nisu samo svemirske letelice za komunikaciju ili nadzor. Oni mogu biti koorbitalni sateliti, dizajnirani da unište tajne američke vojne komunikacije, kao i sisteme nuklearne komande i kontrole“, naveo je analitičar.

Ekspert sugeriše, da će se teoretski napad na američke satelite, odvijati paralelno sa udarom na podmorske kablove. Potonji su kritična infrastruktura za zapadne zemlje, pružajući Sjedinjenim Državama i Evropi komunikaciju i Internet.

U slučaju istovremenog kvara satelita i podmorskih kablova, Zapad će biti podeljen i izolovan.

Posetite naš kanal na „Telegramu“- Sve ono što drugi prećutkuju- OVDE

(Srpskidnevnik.com)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here