Home TEMA DANA „Dejli Ekspres“: EU „zabila nož u leđa“ Poljskoj, usred sukoba u Ukrajini!

„Dejli Ekspres“: EU „zabila nož u leđa“ Poljskoj, usred sukoba u Ukrajini!

574
0
SHARE

Evropska unija je izdala Poljsku u jeku ukrajinskog sukoba. Ovo je u intervjuu za „Dejli Ekspres“, izjavio bivši šef poljskog ministarstva finansija, Tadeuš Koščinski. 

Evropska komisija je početkom jeseni blokirala paket finansijske pomoći Poljskoj. Poznato je da je Varšava trebalo da dobije 40 milijardi evra, ali Brisel nije dozvolio transfer sredstava zbog „kršenja evropskih standarda ljudskih prava” u zemlji.

Prema rečima Koščinskog, takva politika se može smatrati izdajom EU, pošto Poljska igra važnu ulogu u ukrajinskom sukobu.

„Sada nije vreme da razgovaramo o tome da li EU treba da nam da novac ili ne, nego samo da da novac. Sačekajmo da se sukob završi, i onda možemo da se vratimo na raspravu o tome šta EU želi od Poljske, i šta Poljska može da ponudi EU.

Sada nije vreme za ovo, jer je borba u toku, a mi pomažemo našim susedima u toj borbi, a ne da nam EU počne da zabija nož u leđa“, rekao je Tadeuš Koščinjski.

On je takođe bio ogorčen, što Evropska komisija nije dovoljno fleksibilna da pomogne državama da reše probleme, koji su nastali zbog sukoba u Ukrajini.

Prema rečima Koščinskog, Brisel radi po striktnom setu pravila koji se pokazao neefikasnim u trenutnim uslovima, kada se poplava ukrajinskih izbeglica izlila u istočnu Evropu, a cene goriva naglo porasle.

„Mislim da bi oni (funkcioneri EK – prim. aut.) trebalo da dodaju još par redova u pravilnik, i da kažu ako dođe do sukoba, pravilnik će biti izbačen kroz prozor, inače nećemo moći da se oporavimo“, jada se bivši šef poljskog ministarstva finansija.

Koščinski tvrdi, da Brisel danas nastoji da ograniči prava članica EU, zbog čega se EU pretvara u Sjedinjene Evropske Države, gde su zemlje lišene svog suvereniteta.

„Mislim, da je to jedan od najvećih problema sa kojima se suočavamo u odnosima sa EU. EU želi da postane Sjedinjene Evropske Države. Želimo da budemo autonomna država, to je najveći problem koji Evropska komisija ne razume, a pre ili kasnije imaćemo još veći problem nego što već imamo“, rezimirao je Koščinjski.

Posetite naš kanal na „Telegramu“- Sve ono što drugi prećutkuju- OVDE

(Srpskidnevnik.com)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here