Home TEMA DANA „DAN D“ ZA AMERIKU I OSTATAK SVETA- BORBA NA ŽIVOT I SMRT-...

„DAN D“ ZA AMERIKU I OSTATAK SVETA- BORBA NA ŽIVOT I SMRT- STRAHUJE SE NA NAJGORE..

441
0
SHARE

Autor: Dmitrij DROBNJICKI

FORMALNI datum američkih predsedničkih izbora je 3. novembar. Međutim, u stvarnosti su američki izbori već odavno u punom jeku.

Više od 90 miliona Amerikanaca već je glasalo pre roka, poštom i na posebno organizovanim biračkim mestima.

Dakle: više od polovine upisanih birača.

Ali, ni sa danom izbora, najverovatnije, izborni spor neće prestati. Vojske advokata su ne obe strane u niskom startu, spremne da ospore nepovoljno brojanje glasova za svoje klijente.

Obe strane imaju dovoljno snage da istovremeno vode parnice u dvadeset država od pedeset.

U ključnim državama SAD, od kojih će zavisiti ishod izbora, odvijaće žestoke pravne bitke, praćene uličnim protestima, sukobima i, ne daj Bože, bitkama.

Rezultati glasanja mogu se potom osporiti i u Vrhovnom sudu i na zajedničkoj sednici oba doma Kongresa SAD u januaru, kada treba da budu usvojeni izborni rezultati svake države. A kasnije će, očigledno, biti razloga za odlazak na sud – previše se principijelnog spora, previše ideološki i psihološki nabijenog sukoba danas odvija u prekomorskoj supersili.

Široko publikovani rezultati anketa sprovedenih uz učešće glavnih (i uglavnom liberalnih) medija, krajnje iskrivljeno opisuju sliku političkih naklonosti građana SAD, posebno kada je reč o njihovim industrijskim državama.

A upravo će te države, zajedno sa Floridom i Severnom Karolinom, odlučiti o sudbini izbora.

Uprkos svim uveravanjima CNN, MSNBC, The New York Times,The Washington Post i njima sličnih – nema razumnog razloga da se veruje da Trump barem neće ponoviti svoj rezultat pre četiri godine. Uprkos koronavirusnoj krizi, više od polovine Amerikanaca veruje da živi bolje nego pre četiri godine.

To je utvrdila agencija Gallup, a to se nije dogodilo najmanje 20 godina!

Svi najnoviji statistički podaci o zaposlenosti, rastu potrošačke tražnje i BDP ukazuju da se američka ekonomija čak i u kontekstu drugog talasa pandemije kovid-19 – podstaknuta Trampovim poreskim i administrativnim reformama – uvereno oporavlja od zaključavanja.

Pod Trampom su se vratile u Sjedinjene Države mnoge industrije za koje se ranije smatralo da su nepovratno otišle u jugoistočnu Aziju.

Nakon smrti pod Klintonom, Bušom mlađim i Obamom američki Srednji Zapad je ponovo duboko prodisao. Energetski sektor je oživeo. Vojno-industrijski kompleks i njegovi podizvođači ponovo su na konju.

Po prvi put posle trideset godina, stvarne zarade su počele da rastu…

Da, sve to je prekinula kriza koronavirusa. Ali krajem leta, nakon što su ukinuta mnoga ograničenja, počeo je „odskok“ koji je predvideo Tramp – BDP, zaposlenost i zarade ponovo su počeli da rastu.

Kao magijom, tramponomika je ljude vratila na posao.

Naravno, za tako razvijenu zemlju kao što su Sjedinjene Države – loš su rezultat gotovo 240 hiljada smrtnih slučajeva od kovid-19 (više od 72 na 100 hiljada stanovništva) i skoro 10 miliona zaraženih.

I upravo su na ovom (po mom mišljenju, potpuno pogrešno) demokrate napravile svoj predizborni ulog.

Značajan deo američkih malih i srednjih preduzeća jednostavno će izumreti ako se ponovo najave strogi karantini.

A sami gradonačelnici i demokratski guverneri koji su se, zapravo, najgore nosili sa pandemijom u SAD tokom njenog prvog talasa, sada otvoreno prete novim restriktivnim merama, od kojih neke u trenutnoj fazi borbe protiv koronavirusa izgledaju jednostavno apsurdno.

Ali, te mere u potpunosti dokusuruju srednju klasu Amerike, i to ne samo u velikim gradovima, već i na periferiji – u onim regionima koji nisu mnogo patili od kovid-19, ali su u potpunosti iskusili rezultate karantina.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here