Home TEMA DANA „Daily Express“: Britanska flota počela opasnu igru u „brlogu ruskog medveda“

„Daily Express“: Britanska flota počela opasnu igru u „brlogu ruskog medveda“

454
0
SHARE

Kraljevska mornarica Velike Britanije započela je opasnu igru u „brlogu ruskog medveda”. Ovo mišljenje izneo je britanski vojni ekspert Jan Balantajn u intervjuu za „Dejli ekspres“.

Britanski brodovi, uz podršku američke mornarice, jačaju svoje prisustvo u Barencovom moru. Po mišljenju analitičara, to se događalo i pre početka ukrajinskog sukoba, ali sada Britanija i SAD posebno često demonstriraju svoju snagu, u blizini zone uticaja Ruske Federacije.

Odluka predsednika Rusije, da 24. februara pokrene „specijalnu operaciju“ u Ukrajini, izazvala je značajno povećanje aktivnosti američkih podmornica kod obale Velike Britanije poslednjih meseci. Međutim, Balantajn je takođe naglasio, da i sama Kraljevska mornarica takođe šalje brodove, u ono što se smatra vodenim dvorištem Rusije.

Prema rečima stručnjaka, pre svega britanska i američka flota pokušavaju da prate ruske podmornice i brodove.

Međutim, to je i takozvana „raketna diplomatija“, koja bi navodno trebalo da odvrati Rusiju od „ishitrenih akcija“. Naravno, ovo uključuje velike vojne rizike.

„Kraljevska mornarica igra igru u „jazbini ruskog medveda“, nastavljajući patroliranje sa svojim protivpodmorničkim fregatama u Barencovom moru kod obala Rusije, zajedno sa brodovima američke i norveške mornarice“, izjavio je vojni ekspert.

Istovremeno, on je primetio da je britanska flota danas slabija nego ikad, pošto je London više puta smanjivao izdatke za odbranu. Britanija sada ima mnogo manje opcija na moru, nego 1990-ih i ranih 2000-ih.

(Srpskidnevnik.com)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here