Home TEMA DANA ČUDAN MANEVAR KINE SA NOVOM RAKETOM U KOSMOSU, ZABRINUO ZAPAD- NIKO NE...

ČUDAN MANEVAR KINE SA NOVOM RAKETOM U KOSMOSU, ZABRINUO ZAPAD- NIKO NE ZNA ŠTA SU URADILI..

842
0
SHARE

Hipersonično oružje testirano u Kini navelo je američke zvaničnike da se zapitaju da li Kina pokušava da ponovi svemirski trik SSSR-a. Ovo prenosi Popular Mechanics.

Kina je u leto ove godine u orbitu lansirala hipersoničnu jedrilicu “Long March 2C”, koja je uspela da obleti celu planetu, pre nego što je stigla do ciljanog područja, odstupajući od njega samo nekoliko desetina kilometara.

Međutim, mnoga pitanja je izazvala činjenica da je oružje, kako pišu autori, ispaljivalo granatu.

Sve ovo je izazvalo ozbiljnu zabrinutost, u Sjedinjenim Državama.

„Kineski testovi uključivali su jedan čudan trik: kada je blok prošao kroz atmosferu nakon planetarnog leta, ispalio je nepoznati projektil negde iznad Južnog kineskog mora.

Oslobađanje projektila nateralo je američke zvaničnike da se počešu po glavi, pitajući se šta je tačno testirano i šta je pušteno“, navodi se u članku.

U članku se napominje da je putanja objekta, koji je izleteo iz kliznog bloka slična putanji raketa sovjetskog sistema delimičnog orbitalnog bombardovanja (FOBS).

Ovaj program je razvijen 1960-ih i uključivao je lansiranje raketa u nisku orbitu, kako bi se završio nepotpuni okret i pogodio metu na površini Zemlje.

Projekat je omogućio SSSR-u da izbegne kršenje Sporazuma o svemiru iz 1967. godine, koji je zabranjivao postavljanje nuklearnog oružja u Zemljinu orbitu.

„Ovo oružje ulazi u orbitu duž male putanje ali leti samo kroz deo orbite.

FOBS projektili bi idealno prešli preko Južnog pola, a ne Severnog pola, izbegavajući raketnu odbranu Severnog pola da ih zbuni.

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova negiralo je da je testiralo raketu, umesto toga, tvrdeći da je reč o “svemirskom brodu”.

Šta je bila ta granata i zašto ju je ispalio “Long March 2C”? “ – pitaju se autori.

U članku se napominje da bi prema zvaničnicima Sjedinjenih Država, kineska hipersonična jedinica, mogla da lansira raketu vazduh-vazduh ili takozvanu mamac, kako bi zbunila protivničku odbranu i preusmerila rakete presretače, kada se hipersonična raketa približi cilju.

„Poznato je da je Kina veoma zabrinuta za odbrambene kapacitete SAD.

NRK strahuje da bi proširenje sistema moglo da poništi efikasnost relativno malih sredstava nuklearnog odvraćanja u zemlji.

I Kina i Rusija smišljaju rakete dizajnirane da zaobiđu sisteme protivraketne odbrane ili lete oko njih ili ispod njih ili ih potpuno izbegavaju“, navodi se u članku.

POSETITE NAŠ KANAL NA“ TELEGRAMU“- SVE ONO ŠTO SVI DRUGI PREĆUTKUJU: OVDE

(Borba.Info)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here