Home TEMA DANA „Business Insider“: Rusija i Kina poslale tajni vazdušni signal Sjedinjenim Državama

„Business Insider“: Rusija i Kina poslale tajni vazdušni signal Sjedinjenim Državama

428
0
SHARE

Ruski i kineski strateški bombarderi, sproveli su zajedničke patrole nad zapadnim Pacifikom 30. novembra, demonstrirajući rastuće odbrambene veze između dve zemlje, kažu analitičari.

Bombarderi Tu-95 Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije i kineski bombarderi H-6K, preleteli su Japansko i Istočnokinesko more tokom osmočasovne misije.

Glavna karakteristika ovih manevara bila je to, što su kineski avioni sleteli na rusku avio-bazu, a ruski bombarderi – na kineski vojni aerodrom. Istovremeno, Moskva i Peking su saopštili da vazdušne patrole nisu usmerene ni protiv jedne zemlje.

Kinesko ministarstvo odbrane nazvalo je patroliranje, rutinskim delom godišnjeg plana saradnje između dve vojske.

Istovremeno, autori su sigurni da su ovakvi manevri bombardera bili prikriveni vojni signal Sjedinjenim Državama, da Moskva i Peking nastavljaju približavanje uprkos američkom pritisku.

Vežba je usledila, nakon serije zajedničkih manevara osmišljenih da pokažu rastuću vojnu saradnju između Rusije i Kine, dok se obe zemlje bore sa tenzijama sa Sjedinjenim Državama.

Eksperti su takođe naglasili, da je vojna saradnja Rusije i Kine primetno porasla od početka ukrajinskog sukoba. Kina, koja je prijateljstvo sa Rusijom proglasila „bez granica“, odbila je da kritikuje postupke Moskve, optužujući SAD i NATO da su provocirali Kremlj, i osuđujući kaznene sankcije uvedene Rusiji.

Moskva je zauzvrat, snažno podržala Kinu usred tenzija sa Sjedinjenim Državama, nakon posete Tajvanu, predsednice Predstavničkog doma SAD, Nensi Pelosi.

Posetite naš kanal na „Telegramu“- Sve ono što drugi prećutkuju- OVDE

(Srpskidnevnik.com)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here